Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Pieczeń rzymska inaczej. Zamiast całego jajka – masa jajeczna zwinięta jak rolada. Coś nowego z cyklu przepisy na Wielkanoc.

Z „Kuchni Broni” z moimi zmianami.

Pieczeń z mięsa miellonego z farszem jajeczny_domowa wędlina_pieczeń rzymska_przepisy na Wielkanoc

Wykonanie:

  • 0,9 kg mięsa mielonego (u mnie indyk, kurczak, wołowina)
  • 1/2 szklanki ryżu (w wersji glutenowej – sucha, namoczona bułka)
  • jajko
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • sól, pieprz
  • ew. suszona cebula

Farsz:

  • 5 jajek
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • 1/2 pęczka szczypioru

Wykonanie:

Ryż ugotować na sypko, ostudzić. Dodać razem z jajkiem i posiekanym szczypiorkiem do mięsa, doprawić solą i pieprzem i dobrze wyrobić.

Jajka przeznaczone na farsz ugotować, wystudzić, pokroić w kostkę. Do jajek dodać posiekany szczypiorek, majonez, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Mięso rozłożyć na folii spożywczej. Uformować prostokąt o długości foremki. Na mięsie rozłożyć farsz jajeczny. Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku, pomagając sobie folią. włożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (zwinięciem na dół).

Piec w temperaturze 180-190 °C ok. 1 godziny. Na wierzchu można położyć wiórki masła.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przepisy na domowe, wielkanocne wędliny:

schab minutka_domowe wędliny  schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny  pieczeń z indyka z morelami_danie z drobiu_przepisy na Boże Narodzenie  pieczeń z boczku z pietruszką i czosnkiem_domowa wędlina_pieczeń 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *