Pieczeń rzymska inaczej. Zamiast całego jajka – masa jajeczna zwinięta jak rolada. Coś nowego z cyklu przepisy na Wielkanoc.
Z “Kuchni Broni” z moimi zmianami.
Wykonanie:
- 0,9 kg mięsa mielonego (u mnie indyk, kurczak, wołowina)
- 1/2 szklanki ryżu (w wersji glutenowej – sucha, namoczona bułka)
- jajko
- 1/2 pęczka szczypioru
- sól, pieprz
- ew. suszona cebula
Farsz:
- 5 jajek
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
- 1/2 pęczka szczypioru
Wykonanie:
Ryż ugotować na sypko, ostudzić. Dodać razem z jajkiem i posiekanym szczypiorkiem do mięsa, doprawić solą i pieprzem i dobrze wyrobić.
Jajka przeznaczone na farsz ugotować, wystudzić, pokroić w kostkę. Do jajek dodać posiekany szczypiorek, majonez, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Mięso rozłożyć na folii spożywczej. Uformować prostokąt o długości foremki. Na mięsie rozłożyć farsz jajeczny. Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku, pomagając sobie folią. włożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (zwinięciem na dół).
Piec w temperaturze 180-190 °C ok. 1 godziny. Na wierzchu można położyć wiórki masła.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne przepisy na domowe, wielkanocne wędliny: