Mleczne, słodkie ciasteczka o smaku popularnych cukierków. Po upieczeniu i ostudzeniu można ciastka pokroić w kostki jak krówki lub wyciąć foremkami zajączki, króliczki, jajeczka i tym sposobem mamy przepis na wielkanocne ciasteczka.
Ciasteczka są bezglutenowe, choć do dietetycznych nie należą.
Z “Tarzynkowa”.
Składniki:
- 450 g miękkiego masła
- 400-500 g cukru pudru (dodałam 400 i dla nas ciastka są wystarczająco słodkie)
- 4 żółtka w temperaturze pokojowej
- 500 g mleka w proszku (nie instatnt)
Wykonanie:
Foremkę o wymiarach 26×38 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Mleko w proszku przesiać.
Masło utrzeć z cukrem na puch, ucierając dodawać po jednym żółtku. Zakończyć ucieranie w momencie, gdy masa będzie puszysta i jasna. Dodać mleko w proszku, wymieszać, przełożyć do foremki i wygładzić.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C 30-45 minut (do momentu, aż ciasto będzie złociste i karmelowe jak krówki).
Wystudzić. Zimne pokroić ostrym nożem w kostki.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne wielkanocne drobiazgi: