Ciasteczka krówki

Mleczne, słodkie ciasteczka o smaku popularnych cukierków. Po upieczeniu i ostudzeniu można ciastka pokroić w kostki jak krówki  lub wyciąć foremkami zajączki, króliczki, jajeczka i tym sposobem mamy przepis na wielkanocne ciasteczka.

Ciasteczka są bezglutenowe, choć do dietetycznych nie należą.

Z „Tarzynkowa”.

ciasteczka krówki_domowe ciasteczka_ciasteczka bezgutenowe_przepisy na Wielkanoc

Składniki:

  • 450 g miękkiego masła
  • 400-500 g cukru pudru (dodałam 400 i dla nas ciastka są wystarczająco słodkie)
  • 4 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 500 g mleka w proszku (nie instatnt)

Wykonanie:

Foremkę o wymiarach 26×38 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Mleko w proszku przesiać.

Masło utrzeć z cukrem na puch, ucierając dodawać po jednym żółtku. Zakończyć ucieranie w momencie, gdy masa będzie puszysta i jasna. Dodać mleko w proszku, wymieszać, przełożyć do foremki i wygładzić.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C 30-45 minut (do momentu, aż ciasto będzie złociste i karmelowe jak krówki).

Wystudzić. Zimne pokroić ostrym nożem w kostki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasteczka krówki_domowe ciasteczka_ciasteczka bezgutenowe_przepisy na Wielkanoc

ciasteczka krówki_domowe ciasteczka_ciasteczka bezgutenowe_przepisy na Wielkanoc

Inne wielkanocne drobiazgi:

babeczki pisakowe bezglutenowe_babeczki na Wielkanoc_drobne wypieki  babeczki cytrynowe_babeczki ucierane_ciasto ucierane cytrynowe_wielkanoc  kruche babeczki z mango_finger food_ciasto z owocami  wielkanocne wianuszki drożdżowe_chałka drożdżowa_Wielkanoc 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *