Krakersy z solą morską i czarnuszką

Słone ciasteczka. Pikantny dodatek do wszelkich dipów, past i do piwa.

Z „Kuchni Prezydentowej” z moimi zmianami.

Na zdjęciu z domowym hummusem.

domowe krakersy_słone ciasteczka_ciasteczka z ziolami_słona przegryzka

Składniki:

  • 1i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki oliwy (u mnie pikantna, dzięki temu ciastka mają moc)
  • sól morska, gruboziarnista do posypania
  • dodatki w połowie ciasta dodatki 1, w drugiej 2

Dodatki 1:

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki startego parmezanu

Dodatki 2:

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • czarnuszka do posypania

domowe krakersy_słone ciasteczka_ciasteczka z ziolami_słona przegryzka

Wykonanie:

Składniki połączyć, podzielić na dwie części. Do jednej dodać dodatki 1, do drugiej rozmaryn. Zagnieść i rozwałkować na cienki placek. Wykrawać ciasteczka. Te z serem posypać solą morską, z rozmarynem – czarnuszką. Posypki przycisnąć do ciastek.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190-200 °C, aż zbrązowieją.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

domowe krakersy_słone ciasteczka_ciasteczka z ziolami_słona przegryzka

Inne słone przegryzki:

domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado   paluchy serowe_słone przegryzki_domowe paluszki  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki  paluchy z oliwkami_domowe przekąski_oliwki w cieście francuskim_dania karnawałowe

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *