Słone ciasteczka. Pikantny dodatek do wszelkich dipów, past i do piwa.
Z “Kuchni Prezydentowej” z moimi zmianami.
Na zdjęciu z domowym hummusem.
Składniki:
- 1i 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki wody
- 1/3 szklanki oliwy (u mnie pikantna, dzięki temu ciastka mają moc)
- sól morska, gruboziarnista do posypania
- dodatki w połowie ciasta dodatki 1, w drugiej 2
Dodatki 1:
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki startego parmezanu
Dodatki 2:
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- czarnuszka do posypania
Wykonanie:
Składniki połączyć, podzielić na dwie części. Do jednej dodać dodatki 1, do drugiej rozmaryn. Zagnieść i rozwałkować na cienki placek. Wykrawać ciasteczka. Te z serem posypać solą morską, z rozmarynem – czarnuszką. Posypki przycisnąć do ciastek.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190-200 °C, aż zbrązowieją.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne słone przegryzki: