Wytrawne ciastka czekoladowe ze słodkim nadzieniem śmietankowo-karmelowym. Świetny pomysł, prawda? A jaki smaczny :).
Z “Ciast i Ciasteczek” dodatku do “Twojego Stylu” (przepis Tessy Capponi-Borawskiej).
Składniki – ciasto:
- 75 g rozpuszczonego masła
- 125 g mąki
- 225 g brązowego cukru
- 50 g kakao
- łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 2 jajka
Składniki – krem:
- 300 g + 50 g krówek
- 500 g kremówki
- 2 torebki zagęstnika do śmietany
Dodatki:
- 50 g czekolady + 50 ml kremówki
- orzechy lub migdały (po jednym na ciastko)
- ew. zamiennie kakao do oprószenia ciastek
Wykonanie:
Rozpoczynamy od kremu. Rozdrobnione krówki (300 g) wrzucić do garnka ze śmietaną. Doprowadzić do wrzenia i bardzo powoli gotować do momentu, aż krówki rozpuszczą się. Zostawić w chłodnym miejscu do całkowitego wystudzenia (co najmniej dwie godziny).
Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Czekoladę drobno posiekać. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Dodać cukier, cukier waniliowy. Jajka ubić na pulchną masę. Cienkim strumieniem wlać masło (cały czas ubijając). Dodać mieszankę mączną i czekoladę. Całość wymieszać.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść niewielkie porcje. Między ciastkami zostawiać dość duże odstępy. Pierwszą partię ciastek spłaszczałam, ale to nie jest konieczne. Ciasta powinno wystarczyć na 36-40 porcji.
Piec 10 minut, wyjąć z piekarnika i po 5 minutach zdjąć z blaszki i wystudzić na kratce.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z zagęstnikami. Dodać pozostałe, posiekane krówki. Wymieszać. Masę położyć na połowę ciastek, przykryć pozostałymi.
Czekoladę połamaną na kawałki rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej. Na ciastkach zrobić esy-floresy (albo kratkę, albo kłaść małe porcje). Na środku położyć orzech lub migdał.
Ewentualnie, zamiast polewy i orzechów, ciastka można oprószyć kakao.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne ciastka z kremem: