Markizy czekoladowe z kremem krówkowym

Wytrawne ciastka czekoladowe ze słodkim nadzieniem śmietankowo-karmelowym. Świetny pomysł, prawda? A jaki smaczny :).

Z “Ciast i Ciasteczek” dodatku do “Twojego Stylu” (przepis Tessy Capponi-Borawskiej).

markizy czekoladowe z kremem krówkowym_domowe ciastka z kremem_ciastka przekładane

Składniki – ciasto:

  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 125 g mąki
  • 225 g brązowego cukru
  • 50 g kakao
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 2 jajka

Składniki – krem:

  • 300 g + 50 g krówek
  • 500 g kremówki
  • 2 torebki zagęstnika do śmietany

Dodatki:

  • 50 g czekolady + 50 ml kremówki
  • orzechy lub migdały (po jednym na ciastko)
  • ew. zamiennie kakao do oprószenia ciastek

markizy czekoladowe z kremem krówkowym_domowe ciastka z kremem_ciastka przekładane

Wykonanie:

Rozpoczynamy od kremu. Rozdrobnione krówki (300 g) wrzucić do garnka ze śmietaną. Doprowadzić do wrzenia i bardzo powoli gotować do momentu, aż krówki rozpuszczą się. Zostawić w chłodnym miejscu do całkowitego wystudzenia (co najmniej dwie godziny).

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Czekoladę drobno posiekać. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Dodać cukier, cukier waniliowy. Jajka ubić na pulchną masę. Cienkim strumieniem wlać masło (cały czas ubijając). Dodać mieszankę mączną i czekoladę. Całość wymieszać. 

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść niewielkie porcje. Między ciastkami zostawiać dość duże odstępy. Pierwszą partię ciastek spłaszczałam, ale to nie jest konieczne. Ciasta powinno wystarczyć na 36-40 porcji.

Piec 10 minut, wyjąć z piekarnika i po 5 minutach zdjąć z blaszki i wystudzić na kratce.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z zagęstnikami. Dodać pozostałe, posiekane krówki. Wymieszać. Masę położyć na połowę ciastek, przykryć pozostałymi.

Czekoladę połamaną na kawałki rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej. Na ciastkach zrobić esy-floresy (albo kratkę, albo kłaść  małe porcje). Na środku położyć orzech lub migdał.

Ewentualnie, zamiast polewy i orzechów, ciastka można oprószyć kakao.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

markizy czekoladowe z kremem krówkowym_domowe ciastka z kremem_ciastka przekładane

akcja_czekoladowy tydzień 2016_markizy z kremem czekoladowym

Inne ciastka z kremem:

profiterolki z advocatem_mini-ptysie_dania z alkoholem_finger food_kuchnia francuska   ptysie z lodami i bitą śmietaną_ciasto parzone_ciasto z kremem  kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka  ciasteczka tiramisu_ciastka z kremem_markizy_ciastka z alkoholem_kuchnia włoska

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.