Ptysie na lato – koniecznie z lodami do tego bita śmietana i kleks czekolady. Do ptysia dodaję filiżankę mocnej kawy i maleńki kieliszeczek jakiegoś likieru i już mam przepis na niedzielny podwieczorek.
Składniki ciasta (przepis tu):
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 12,5 dag masła
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki (170 g)
- 5 – 6 jajek (w zależności od wielkości)
Wykonanie:
Zagotować masło z wodą i odrobiną soli. Zestawić ze źródła ciepła i wsypać mąkę energicznie mieszając. Dobrze rozetrzeć mąkę, tak by nie pozostały grudki. Ponownie postawić na ogień i gotować ok. 15 minut, do chwili aż ciasto nie będzie surowe, przez cały czas intensywnie mieszając. Zestawić, lekko przestudzić, dodać po jednym jajka, wybijać do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Kłaść porcje ciasta łyżką, bądź za pomocą rękawa cukierniczego, na blachę wyłożoną pergaminem, zachowując odstępy (ciasto mocno wyrasta). Piec w temperaturze 230 – 250° C ok. 25 – 30 minut. Nie otwierać piekarnika na początku pieczenia, ciasto może opaść. Upieczone wystudzić.
Składniki nadzienia:
- lody śmietankowe lub waniliowe
- 1 szklanka kremówki
- 1-2 łyżki pudru
- czekolada mleczna
- 2-3 łyżki śmietanki do rozpuszczenia czekolady
Wykonanie:
Ptysie rozciąć w poprzek na pół. Czekoladę rozpuścić z 2 -3 łyżkami śmietanki w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić z pudrem. Do każdego ptysia włożyć łyżkę lodów, śmietanę, przykryć. Polać rozpuszczoną czekoladą.
Znajdź mnie na fb.
Inne słodkości: