Wielkanoc na słono

Wielkanocne dania – sałatki, pasztety, nie tylko mięsne, faszerowane jajka, pieczyste, galarety, domowe wędliny, zupy te tradycyjne i te mniej oczywiste, a także drobne przegryzki i przekąski.

WIELKANOCNE DANIA

Pasztet z fasoli ze śliwkami

Pasztet z fasoli ze śliwkami

Pasztet z białej fasoli z cebulką i suszonymi śliwkami, doprawiony ziołami i przyprawami korzennymi.  Składniki: 2 szklanki białej, suchej fasoli 1 cebula (lub 2 szalotki) garść suszonych śliwek 1-2 ząbki czosnku 60 ml oleju 5 łyżek zmielonego siemienia lnianego przyprawy:…

Jajka w sosie wiosennym

Jajka w sosie wiosennym

Jaja w sosie wiosennym, czyli wiosenna, lekka i kolorowa przystawka na wielkanocny stół. Składniki: 4 jajka kilka liści sałaty 5-6 łyżek gęstego jogurtu 1 łyżeczka majonezu (lub więcej, do smaku) mały ogórek kilka rzodkiewek szczypiorek sól, pieprz, odrobina cukru Wykonanie:…

Pasztet z soczewicy z żurawiną

Pasztet z soczewicy z żurawiną

Lubię pasztety, a szczególnie warzywne. Na blogu jest ich pokaźny zbiorek. Są dowodem, że nie zawsze musi być mięso, by jedzenie było smaczne. A w tym pasztecie smak słony, miesza się ze słodkim. Wyraźne są pikantne i korzenne nuty. Na…

Zakwas owsiany na żurek (bezglutenowy)

Zakwas owsiany na żurek (bezglutenowy)

Z cyku przepisy na Wielkanoc – zakwas na żurek inaczej, bo owsiany. Jeśli dodamy płatki i mąkę bezglutenową, mamy żurek bez glutenu. Zwykły zakwas na żurek  można znaleźć TU. Składniki: 3 łyżki płatków owsianych (w wersji bezglutenowej – bezglutenowe) 3…

Pasztet z czerwonej fasoli z grzybami

Pasztet z czerwonej fasoli z grzybami

Idąc za ciosem – kolejne danie bez mięsa – pasztet z czerwonej fasoli z suszonymi grzybami. Aromatyczny, treściwy, smaczny, co tu dużo pisać, ostatnio mój ulubiony :). Przepis K. Okrasy z książki “Kuchnia polska. Słona” (zmodyfikowany). Składniki: 500 g ugotowanej…

Sałatka z pieczonej marchewki z wędzonym twarogiem

Sałatka z pieczonej marchewki z wędzonym twarogiem

Hit imprez jesienno-zimowych sałatka z pieczonej marchewki, z rukolą i wędzonym twarogiem. Aromatyczna i kolorowa. Pięknie wygląda na stole razem z sałatką z buraczków i babeczkami nadziewanymi smalcem wegańskim. Dowód na to, że nie zawsze musi być mięso :). Na…

Carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków to fantastyczna przegryzka/przekąska na imprezę, spotkanie, ale też danie kolacyjne. Smaczna, zaskakująca, wegetariańska sałatka. Składniki: 3 upieczone buraki* 100 g fety** 1 łyżka pikantnej oliwy (lub zwykła oliwa i 1/2 łyżeczki ostrej papryki) 1 łyżka octu balsamicznego…

Pasztet z indyka i inne wielkanocne pasztety

Pasztet z indyka i inne wielkanocne pasztety

Pyszny, cudowny pasztet z mięsa indyka. Nie za suchy, mniej kaloryczny niż wieprzowy, niesamowicie smaczny. Świetny i z chrzanem, i z marynowanymi gruszkami czy śliwkami, i z ogórkiem kiszonym. U nas zagości na wielkanocnym stole :). Składniki : 1 kg mięsa z uda…

Domowa wędlina z indyka

Domowa wędlina z indyka

Cudowna, delikatna, dietetyczna wędlina na kanapki. Bardzo prosta do wykonania, a wady…trzeba na nią poczekać, no i trzeba posiadać szynkowar. Przepis ze “Skutecznych TV”. Składnik: 800 g piersi indyka 2 łyżki soli na litr przegotowanej i wystudzonej wody 1 listek…

Szynka gotowana – domowa wędlina

Szynka gotowana – domowa wędlina

Pyszna domowa wędlina, wspaniała i zdrowsza alternatywa dla gotowych wędlin. Na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc  – koniecznie. Przepis mojej Mamy. Składniki: 1 zwarta szynka o wadze ok. 1,5 kg przyprawy (listek laurowy, pieprz, ziele angielskie, sól) 1 cebula 1…

Indyk w maladze

Indyk w maladze

Indyk w maladze to wspaniała przystawka na każde przyjęcie. Elegancka, delikatna, smaczna i ładnie się prezentuje. W naszym jesiennym sezonie imieninowo-urodzinowym – obowiązkowa :). Składniki: 0,5 kg upieczonej piersi z indyka 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz 1-2 łyżki masła szklanka…

Pieczeń z łopatki

Pieczeń z łopatki

Takie przepisy na święta i imprezy należą do moich ulubionych. Dlaczego? Mięso przygotowuję 3-4 dni przed godziną zero, a w świątecznym dniu wstawiam do piekarnika, piekę i gotowe! Świetne? Prawda? Z “Przy kuchennym stole” (odrobinę zmienione). Składniki: łopatka (1-1,5 kg)…