Sałatka z pieczonej marchewki z wędzonym twarogiem

Hit imprez jesienno-zimowych sałatka z pieczonej marchewki, z rukolą i wędzonym twarogiem. Aromatyczna i kolorowa. Pięknie wygląda na stole razem z sałatką z buraczków i babeczkami nadziewanymi smalcem wegańskim. Dowód na to, że nie zawsze musi być mięso :).

Na podstawie “Kwestii Smaku”.

sałatka z pieczonej marchewki z wędzonym twarogiem_sałatka warzywna_sałatka pikantna_sałatka z rukolą

Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • pęczek rukoli (u mnie kolorowa)
  • 120-150 g wędzonego twarogu
  • 1 łyżka dowolnych pestek lub nasion (dynia, słonecznik, siemię lniane)

Marynata:

  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • 2 łyżki miodu 

Wykonanie:

Składniki marynaty, prócz miodu, połączyć. Marchewkę obrać pokroić na części włożyć do miski i dobrze wymieszać z marynatą. Przełożyć na tacę piekarnikową wyłożoną pergaminem. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 °C. 15 minut przed końcem pieczenia, marchewkę polać miodem.

W czasie, gdy marchewka piecze się, przygotować sałatę – umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na dużym, płaskim talerzu. Nasiona lub pestki uprażyć na suchej patelni (trzeba mieszać, by nie przypalić). Wystudzić.

Upieczoną i wystudzoną marchewkę położyć na rukoli, posypać rozkruszonym twarogiem i nasionami.

Świetna z bagietką i lekkim białym winem.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.