Jabłeczniki sypane bezglutenowe

Szybkie ciasto? Proszę – szarlotka sypana. A wybór jabłeczników sypanych mamy w repertuarze ogromny (i wciąż się poszerza). Na pierwszym miejscu jest “zwykły” glutenowy (z mąka pszenną i kaszą manną), są też wersje bezglutenowe – jaglano-owsiany, kukurydziany, owsiano-orzechowy – przepisy na powyższe zamieszczam w tym wpisie. Oprócz tego mamy szarlotki: kakaowe, gryczano-ryżowe, owsiane (a te, może kiedyś…). Miom faworytem wśród bezglutenowych jest owsiano-orzechowa i kakaowa, a najbardziej nie smakuje mi kukurydziana.

jabłecznik sypany jaglano-owsiany_szarlotka sypana_ciasto z jabłkami_ciasto bezglutenowe

Jabłecznik sypany jaglano-owsiany

Składniki na jabłecznik owsiano-orzechowego:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki orzechowej lub migdałowej (albo tarte orzechy)
  • 1 szklanka cukru (można trzcinowy)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 130 g masła
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek 

Składniki na jabłecznik kukurydziany:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej (takiej na polentę)
  • 1 szklanka cukru może być trzcinowy
  • 1 łyżka cukru wanilii (najlepiej domowego)
  • 130 g masła
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek 
  • ew. cynamon do jabłek

Składniki na jabłecznik jaglano-owsiany:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 130 g masła
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek 
  • ew. cynamon do jabłek

jabłecznik sypany kukurydziany_szarlotka sypana_ciasto z jabłkami_ciasto bezglutenowe

Jabłecznik sypany kukurydziany

Wykonanie:

Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23-24 cm.

Wybieramy szarlotkę, którą chcemy upiec. Mieszamy składniki suche (mąka, kasza/płatki/orzechy,  cukier, cukier waniliowy). Składniki sypkie dzielimy na trzy części. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dzielimy na dwie części. Gdy są zbyt mokre, trzeba lekko odcisnąć.

Na dno przygotowanej tortownicy wsypujemy pierwszą część suchy składników. Wyrównujemy. Na to kładziemy w dalszej kolejności: jabłka, suche składniki, jabłka i ponownie suche składniki. Każdą warstwę wyrównujemy. Na wierzch ścieramy masło i również wyrównujemy.

Pieczemy 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200-210 °C.

Upieczoną wyjąc i wystudzić (wystudzona nie rozpada się).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

jabłecznik sypany owsiano-orzechowy_szarlotka sypana_cisto z jabłkami_ciasto bezglutenowe

Jabłecznik sypany owsiano-orzechowy

Inne Jabłeczniki:

Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  ciasto cynamonowe z jabłkami_ciasto korzenne_ciasto błyskawiczne  jabłecznik amerykański_tarta z jabłkami_jabłecznik na kruchym cieście  jabłecznik z kaszy jaglanej_zdrowe wypieki_ciasto bezglutenowe  prosta szarlotka_jabłecznik na kruchym cieście_prosty jabłecznik_proste ciasto  jabłecznik szwajcarski_ciasto ucierane_ciasto z owocami_szarlotka  Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane   

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.