Carpaccio z buraków to fantastyczna przegryzka/przekąska na imprezę, spotkanie, ale też danie kolacyjne. Smaczna, zaskakująca, wegetariańska sałatka.
Składniki:
- 3 upieczone buraki*
- 100 g fety**
- 1 łyżka pikantnej oliwy (lub zwykła oliwa i 1/2 łyżeczki ostrej papryki)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka płynnego miodu (ew. syrop klonowy, syrop z agawy)
- 1 łyżeczka otartej skórki z limonki
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki pestek dyni
Wykonanie:
Upieczone buraki obrać, pokroić w bardzo cieniutkie plasterki (najlepiej mandoliną, strugiem) i ułożyć na bardzo dużym talerzu. Środek posypać pokruszonym serem. Składniki sosu: oliwę, ocet, miód, skórka z limonki, starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz wlać/wsypać do słoika, zakręcić i dobrze wstrząsnąć. Sosem polać sałatkę. Pestki uprażyć na suchej patelni (trzeba mieszać, by nie przypalić pestek), wystudzić i posypać sałatkę.
*buraki owijam w folię aluminiową układam na blasze piekarnikowej i piekę w 200 °C ok.1,5 godziny, ale piekłam nawet 2 (miałam jakieś twarde okazy).
Piekąc buraki wstawiam od razu 3 kg (bo to i ekonomicznie, i ekologicznie). A buraki upieczone przeznaczam na jarzynkę lub zupę (choćby krem lub krem z mleczkiem kokosowym).
**próbowałam z innymi serami – twarogiem wędzonym, kozim, ale wersja z fetą najlepiej równoważy słodki smak buraków
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
A to wersja bez pestek dyni, ale z tłuczonym pieprzem i cytryną zamiast octu balsamicznego.
Inne sałatki i przekąski na imprezy: