Szynka gotowana – domowa wędlina

Pyszna domowa wędlina, wspaniała i zdrowsza alternatywa dla gotowych wędlin. Na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc  – koniecznie. Przepis mojej Mamy.

szynka gotowana_szynka parzona_domowa wędlina_zdrowa wędlina

Składniki:

  • 1 zwarta szynka o wadze ok. 1,5 kg
  • przyprawy (listek laurowy, pieprz, ziele angielskie, sól)
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • pietruszka

Wykonanie:

Przyrządzić solankę – do przegotowanej i ostudzonej wody wsypać tyle soli, by włożone do niej jajko (surowe i świeże) wypłynęło na wierzch (na 3 litry wody ok. 18 łyżek soli, czyli bardzo dużo). Dodać pokruszony listek, kilka utłuczonych ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, włożyć szynkę, przykryć, obciążyć i odstawić na 7 dni. Można raz dziennie przewrócić na drugą stronę, by się równo peklowało.

Po tym czasie szynkę wyjąć z solanki. Do dużego rondla włożyć warzywa, zalać wodą (ok. 2 litrów) i zagotować. Nie dodawać do wywaru soli, szynka wyjęta z solanki jest wystarczająco słona. Do wrzątku włożyć szynkę (szynka musi być przykryta wodą) i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu 1,5 godziny (tyle czasu ile wynosi waga). Ważne! Wywar nie może wrzeć, bulgotać, może ew. lekko mrugać, szynka ma się raczej parzyć. To ważne,  inaczej będzie sucha. Po ugotowaniu szynkę wyjąć i szybko schłodzić lub zdjąć ze źródła ciepła i pozostawić w wywarze do całkowitego ostygnięcia w chłodnym miejscu (i to jest patent Mamy).

Przed gotowaniem można szynkę obwinąć ciasno bawełnianą nicią lub włożyć do siatki masarskiej, by zachowała kształt podczas gotowania.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe wędliny:

schab faszerowany polędwiczką i śliwakmi_dania z wieprzowiny_pieczeń_dania na Wielkanoc  schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny  pieczeń z indyka z musem jabłkowo-chranowym_domowa wędlina_danie na Wielkanoc  biała kiełbasa_domowa wędlina_kuchnia polska_przepisy Macieja Kuronia_Wielkanoc  schab minutka_domowe wędliny

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *