Makowiec z marcepanem Magdy Gessler

Przepis z książki pani Magdy Gessler “Kuchnia polska Magdy Gessler”. Makowiec błyskawiczny, nie wymaga mielenia maku. Trochę taki piegus (z wyglądu), tyle że bardziej wykwintny, bo w cieście makowym tkwią kostki marcepanu i plastry gruszek. A smak? To keks z makiem :).

Od razu uprzedzam pytania. Zbite warstwy na zdjęciu, to nie zakalec, a płaty gruszki (tak wrednie powiedziała moja rodzinka :)).

makowiec z marcepanem Magdy Gessler_keks z makiem_piegus z marcepanem_błyskawiczny makowiec

Składniki:

  • 220 g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 cytryna
  • 20 ml koniaku
  • 200 g marcepanu
  • 2 gruszki
  • szczypta soli
  • ew. cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Keksówkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Marcepan pokroić w grubą kostkę i obtoczyć mąką (1 łyżka).

Pozostałą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć.

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, startą skórką cytrynową na puszystą masę. Do utartej masy dodać stopniowo, cały czas miksując, jajka (po jednym), mąkę, mak, koniak, sól. Na koniec dodać kostki marcepanowe i delikatnie wymieszać.

Gruszki obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny.

Do foremki włożyć 1/3 masy, plastry gruszek, znów 1/3 masy i gruszki. Przykryć ostatnią częścią ciasta, wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. godziny ( to zapis z książki, piekłam 90 minut), do suchego patyczka.

Wystudzić. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową, polukrować.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

makowiec z marcepanem Magdy Gessler_keks z makiem_piegus z marcepanem_błyskawiczny makowiec

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.