Przepis z książki pani Magdy Gessler “Kuchnia polska Magdy Gessler”. Makowiec błyskawiczny, nie wymaga mielenia maku. Trochę taki piegus (z wyglądu), tyle że bardziej wykwintny, bo w cieście makowym tkwią kostki marcepanu i plastry gruszek. A smak? To keks z makiem :).
Od razu uprzedzam pytania. Zbite warstwy na zdjęciu, to nie zakalec, a płaty gruszki (tak wrednie powiedziała moja rodzinka :)).
Składniki:
- 220 g mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 5 jajek
- 1 cytryna
- 20 ml koniaku
- 200 g marcepanu
- 2 gruszki
- szczypta soli
- ew. cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Keksówkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Marcepan pokroić w grubą kostkę i obtoczyć mąką (1 łyżka).
Pozostałą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć.
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, startą skórką cytrynową na puszystą masę. Do utartej masy dodać stopniowo, cały czas miksując, jajka (po jednym), mąkę, mak, koniak, sól. Na koniec dodać kostki marcepanowe i delikatnie wymieszać.
Gruszki obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny.
Do foremki włożyć 1/3 masy, plastry gruszek, znów 1/3 masy i gruszki. Przykryć ostatnią częścią ciasta, wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. godziny ( to zapis z książki, piekłam 90 minut), do suchego patyczka.
Wystudzić. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową, polukrować.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!