Z cyku przepisy na Wielkanoc – zakwas na żurek inaczej, bo owsiany. Jeśli dodamy płatki i mąkę bezglutenową, mamy żurek bez glutenu.
Zwykły zakwas na żurek można znaleźć TU.
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych (w wersji bezglutenowej – bezglutenowe)
- 3 łyżki mąki owsianej
- 1 listek laurowy
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 10-15 ziarenek pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- 1/3 szklanki poprzedniego zakwasu (gdy nie mamy, 3-4 łyżki soku z ogórków kiszonych lub soku z kapusty kiszonej)
- przegotowana woda
Wykonanie:
Do słoika 3/4 l, w którym był poprzedni zakwas (jeśli nie mamy bazowego zakwasu dodać sok z ogórków lub kapusty kiszonej) wsypać mąki, włożyć przyprawy, zgnieciony nożem czosnek. Wlać trochę wody, dobrze wymieszać. Uzupełnić słoik wodą. Przykryć gazą i zawiązać wokół lub nakrętką (nie zakręcać ! musi być dostęp powietrza). Odstawić na 4-5 dni (im dłużej stoi, tym jest bardziej kwaśny). Gotowy żurek przechowywać w lodówce.
A mój przepis na żurek jest TU. Dodam, że żurek owsiany dokwaszam sokiem cytrynowym.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
A po inne przepisy na dania słone zapraszam do zakładki:
Słodkości znajdują się w zakładce Wielkanoc na słodko
Inne przepisy na dania wielkanocne: