Domowy zakwas na żurek

Pamiętacie “Chłopów”? Tak wiem, to stara, raczej nielubiana  lektura. Mnie fascynowały w niej opisy zwyczajów, rytm życia dostosowany do rytmu przyrody. O ile pamiętam, mieszkańcy Lipiec w Wielkim Poście jadali żur i śledzie. Na koniec postu znienawidzone potrawy (40 dni takiej diety to dużo) zakopywano. Właśnie skończył się karnawał, zaczął się post. Wprawdzie śledzie jemy bardzo rzadko może 4, może 5 razy w roku, ale żur czy żurek to u nas częste danie. Mamy własny zakwas, wypracowany metodą prób i błędów i na nim robię różne wersje żurków – na mięsie lub na wywarze warzywnym, z kiełbasą, z jajkiem, z ziemniakami, z chrzanem.

Przepis Artura.

domowy zakwas na żurek_domowy wyrób_Wielkanoc

Składniki na litrowy słoik:

  • 1/3 szklanki poprzedniego zakwasu (można kupić dobry żurek i na jego bazie przygotować własną wersję lub robiąc pierwszy raz dołożyć kromkę chleba żytniego pieczonego na zakwasie)
  • 2 pełne łyżki mąki żytniej razowej
  • 2 pełne łyżki maki razowej żurkowej
  • 1 listek laurowy
  • 1-2 ziarenka ziela angielskiego
  • 10-15 ziarenek pieprzu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • przegotowana woda

Wykonanie:

Do słoika, w którym był poprzedni zakwas (tak, nie myje się słoika) wsypać mąki, włożyć przyprawy, zgnieciony nożem czosnek (lepiej go nie siekać i nie przeciskać przez praskę). Wlać trochę wody, dobrze wymieszać. Uzupełnić słoik wodą. Przykryć gazą i zawiązać wokół lub nakrętką (nie zakręcać ! musi być dostęp powietrza). Odstawić na 4-5 dni (im dłużej stoi, tym jest bardziej kwaśny). Gotowy żurek przechowywać w lodówce.

Znajdź mnie na fb.

domowy zakwas na żurek_domowy wyrób_Wielkanoc

Inne bezmięsne dania:

tarta warzywna_danie wegetariańskie_warzywny torcik_kuchnia francuska  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Kasza gryczana biała ze szpinakiem i fetą_kuchnia mazowiecka_dania z kaszą gryczaną_dania wegetariańskie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.