Jabłeczniki – nasze ulubione ciasta (zwłaszcza najmłodszej części rodzinki). Nie wiem, dlaczego od tak dawna nie było ich na blogu. Może dlatego, że ciągle piekliśmy roladę z jabłkami?
Dzisiejsza szarlotka to kruche ciasto, jabłka i budyń. Czy to nie brzmi pysznie? I takie jest. Ciasto jest wyważone w smaku, nie za słodkie, nie za kwaśne, a oprócz tego ładnie wygląda.
Dla miłośników szarlotek i nie tylko :). Z blogu “Magiczny Piekarnik”.
Składniki ciasta:
- 450 g mąki
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki nadzienia:
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (na 0,5 l mleka)
- 750 ml mleka
- 4 czubate łyżki cukru
- 1 łyżeczka masła
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- ew. cynamon
- bułka tarta (pod jabłka)
- cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia posiekałam z masłem na proszek. Dodałam cukier puder, jajko, żółtka, śmietanę i szybko zagniotłam ciasto. Uformowałam kulę i podzieliłam na dwie części. Jedną włożyłam do zamrażalki na 2 godziny (autorka podała 4 godziny, ale u mnie wystarczyły dwie. Po czterech godzinach byłaby skała.), drugą do lodówki.
W tym czasie obrałam jabłka i pokroiłam na cząstki. Rozgrzałam piekarnik do 200 °C. Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm, wyłożyłam papierem do pieczenia i rozwałkowałam na dno ciasto. Nakłułam ciasto widelcem i wstawiłam na 10 minut do piekarnika.
Po tym czasie wystudziłam ciasto, posypałam bułką (wchłania wilgoć z jabłek) i położyłam jabłka. Jabłka można posypać cynamonem, ale u nas już tęsknimy za wiosną i zrezygnowaliśmy z cynamonu.
W czasie studzenia blatu ciasta, z mleka, cukru, masła i proszku budyniowego ugotowałam budyń. Gorący budyń wylałam na jabłka i na niego starłam ciasto z zamrażalnika.
Ciasto piekło się ok. 45 minut.
Przed podaniem posypałam pudrem.
Znajdź mnie na fb.
Inne jabłeczniki: