Wytrawna, warzywna tarta czy też torcik. Doskonała z barszczem lub sokiem pomidorowym.
Przepis z “Kolekcji Dobrej Kuchni”.
Składniki ciasta:
- 20 dag mąki
- 1 żółtko
- 8 dag masła
- pół łyżeczki soli
- 3-4 łyżki zimnej wody
Składniki nadzienia:
- ok. 1 kg różnych warzyw (u mnie marchew, brokuły, kalafior, brukselka)
- 200 g kremówki
- 2 jajka
- 1 białko
- 15 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtko, sól, wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić ciasto do lodówki na min. 30 minut.
W tym czasie ugotować warzywa na pół twardo, osączyć i ostudzić.
Śmietanę rozmącić z jajkami i białkiem, połową sera. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową (do smaku).
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę o średnicy 26 cm. Zapiec w rozgrzanym do 200 °C piekarniku. Ostudzić, położyć warzywa, polać sosem, posypać serem i piec 25 – 30 minut.
Znajdź mnie na fb.
Inne wytrawne wypieki: