Babka z migdałów i gotowanych pomarańczy

Ciasto zaskakujące i w smaku, i w wykonaniu. Dlaczego? Jednym ze składników są ugotowane w całości pomarańcze. A w smaku? Zaskakuje struktura (wyczuwalne grudki migdałowe), wilgotność ciasta, no i smak słodko-gorzki. Bardzo ciekawa, niespotykana i charakterna babeczka. W sam raz na Dzień Kobiet :).

babka z gotowanych pomarańczy i migdałów_babka hiszpańska_babka z bakaliami_wielkanocne wypieki

Z blogu „Gotuję, bo lubię”.

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dekoracja (u mnie pomarańcze smażone w karmelu, patyczki pomarańczowe, bita śmietana)

Wykonanie:

Pomarańcze zalać wodą i gotować pod przykryciem w całości przez dwie godziny. Wyjąć, ostudzić, zmiksować w całości na gładką masę.

Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm (moja miała 24 cm i ciasto jest niższe). Dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.

Jajka ubić z cukrem na pulchną, puszystą, białą masę (trwa to ok. 7 – 8 minut). Do masy dodać delikatnie mus pomarańczowy i mieszać do chwili połączenia. Mąkę, migdały, proszek do pieczenia połączyć i powoli wsypać do masy jajeczno-pomarańczowej, miksując do połączenia składników na wolnych obrotach.

Przelać masę do tortownicy i piec w rozgrzanym do 175 – 180 °C piekarniku.

Pozostawić do wystudzenie i udekorować.

Znajdź mnie na fb.

Inne babki:

 babka ucierana mamy Heleny_ciasto piaskowe  drożdżóweczaka mamy Honoraty_babka drożdżowa  koniakówka_ciasto czekoladowe_ciasto ucierane  babka serowo-cytrynowa_ciasto ucierane_ciasto piaskowe_Wielkanoc

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *