Chałka maślana bezglutenowa

Chałka maślana bez glutenu. W końcu znalazłam drożdżówkę bez glutenu :). I choć jej zaplecienie nie jest łatwe, zachęcam do zrobienia.

Z „Domowych Wypieków”.

chałka bezglutenowa_chałka maślana_drożdżówka wielkanocna_słodkie pieczywo

Składniki:

  • 450 g mąki bezglutenowej jasnej (u mnie gotowy wyrób Schar) + do podsypania
  • 275 ml letniego mleka
  • 70 g cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 jajko (nie z lodówki)
  • 42 g drożdży
  • szczypta soli

Na wierzch:

  • 1 żółtko rozmieszane z 1 łyżką mleka
  • gruby cukier do posypania (najlepiej perłowy)

Wykonanie:

Zrobić rozczyn. Drożdże rozmieszać z łyżka cukru, gdy się rozpuszczą, dodać 3-4 łyżki mąki i letnie mleko. Całość wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (15-20 minut).

Pozostałą mąkę przesiać, dodać miękkie masło, cukier, jajko, sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić (mikserem) i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, uformować wałki, przenieść na tacę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i zapleść z nich chałkę (warkocz). Uwaga! Ciasto się lepi, rwie i bardzo źle zaplata. Trzeba się przemęczyć, bo warto. Chałka jest pyszna!  

Zaplecione ciasto posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypać grubym cukrem (najładniej wygląda cukier perłowy).

Piec w rozgrzanym do 190-200 °C do ładnego zrumienienia 20-30 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto upiekło się).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

chałka bezglutenowa_chałka maślana_drożdżówka wielkanocna_słodkie pieczywo

Inne chałki i wielkanocne drożdżówki:

chałka z marcepanem_chałka nadziewana_chałka odświętna_wypieki na Wielkanoc  chałka z marmoladą z pigwy_ciasto drożdżowe z owocami  bułeczki zajączki wielkanocne_bułki drożdżowe_Wielkanoc_dania dla dzieci drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo  chałka_ciasto drożdżowe  wielkanocny wieniec drożdżowy_ciasto drożdżowe_ciasto z migdałami_zabawy kulinarne_ciasto na Wielkanoc

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *