Kopytka pomorskie

W jaki sposób zjadacie kopytka? W moim rodzinnym domu zwykle były dodatkiem do gulaszu, mięs w sosie lub ew. zjadaliśmy je ze skwarkami. A na Pomorzu spotkałam się z zupełnie inną formą serwowania kopytek z bułką tartą i sałatką z marchewki i jabłka. Podobnie jak leniwe, ale na słono!

Kluski z gotowanych ziemniaków
Kopytka pomorskie

Składniki:

  • 80 dag ugotowanych ziemniaków
  • 30 – 40 dag mąki*
  • 2 jajka
  • sól
  • bułka tarta
  • masło
  • 2 marchewki
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • sok z cytryny i cukier do smaku
  • ew. dodatki: kandyzowana żurawina, rodzynki, czerwone porzeczki, cynamon

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę*, jajka, sól i zagnieść ciasto. Masę podzielić na części. Z każdej części formować wałek podsypując mąką. Wałki pokroić skośnie na kopytka. Gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.

Bułkę tartą wsypać na rozpuszczone masło, lekko podsmażyć uważając, by się bułka nie przypaliła.

Marchewkę i obrane jabłko zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Całość skropić cytryną i lekko osłodzić. Do surówki można dodać kandyzowaną żurawinę, czerwone porzeczki, rodzynki.

*ilość mąki zależy od ziemniaków 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

1 thoughts on “Kopytka pomorskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.