W jaki sposób zjadacie kopytka? W moim rodzinnym domu zwykle były dodatkiem do gulaszu, mięs w sosie lub ew. zjadaliśmy je ze skwarkami. A na Pomorzu spotkałam się z zupełnie inną formą serwowania kopytek z bułką tartą i sałatką z marchewki i jabłka. Podobnie jak leniwe, ale na słono!
Składniki:
- 80 dag ugotowanych ziemniaków
- 30 – 40 dag mąki*
- 2 jajka
- sól
- bułka tarta
- masło
- 2 marchewki
- 1 duże kwaśne jabłko
- sok z cytryny i cukier do smaku
- ew. dodatki: kandyzowana żurawina, rodzynki, czerwone porzeczki, cynamon
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę*, jajka, sól i zagnieść ciasto. Masę podzielić na części. Z każdej części formować wałek podsypując mąką. Wałki pokroić skośnie na kopytka. Gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.
Bułkę tartą wsypać na rozpuszczone masło, lekko podsmażyć uważając, by się bułka nie przypaliła.
Marchewkę i obrane jabłko zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Całość skropić cytryną i lekko osłodzić. Do surówki można dodać kandyzowaną żurawinę, czerwone porzeczki, rodzynki.
*ilość mąki zależy od ziemniaków
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
1 thoughts on “Kopytka pomorskie”