Kopytka zapiekane w sosie pomidorowym

Kopytka w nowej wersji. Zapieczone w sosie pomidorowym z mozzarellą, kaparami i mocą ziół.

Kopytka zapiekane w sosie pomidorowym z ziołami, kaparami, mozzarellą
Kopytka zapiekane w sosie pomidorowym

Składniki:

  • kopytka (wersja TA lub TA)
  • mała cebula (najlepiej czerwona)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów (w sezonie świeże) + ew. łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka-dwie kaparów
  • mozzarella (jedno opakowanie)
  • łyżka-dwie ulubionych ziół (do pomidorów pasuje rozmaryn, bazylia, oregano, pietruszka)
  • parmezan lub inny twardy ser do posypania dania
  • oliwa do podsmażenia cebuli

Jak zrobić kopytka zapiekane w sosie pomidorowym?

Zrobić sos pomidorowy. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć, dodać pomidory, delikatnie odparować. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, kapary. Całość dobrze doprawić. Przygotowane kopytka ugotować. Formę/formy do zapiekania posmarować oliwą, włożyć osączone kopytka, pokruszoną mozzarellę, sos pomidorowy. Wierzch posypać startym parmezanem. Zapiekać 20-30 minut w 200-220 stopniach C. A do dania najlepiej smakuje surówka z kapusty lub selera albo marchewka z chrzanem lub sałata z jogurtem, mizeria, kiszone ogórki, ….:).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.


drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *