Kopytka w nowej wersji. Zapieczone w sosie pomidorowym z mozzarellą, kaparami i mocą ziół.
Składniki:
- kopytka (wersja TA lub TA)
- mała cebula (najlepiej czerwona)
- 2-3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów (w sezonie świeże) + ew. łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka-dwie kaparów
- mozzarella (jedno opakowanie)
- łyżka-dwie ulubionych ziół (do pomidorów pasuje rozmaryn, bazylia, oregano, pietruszka)
- parmezan lub inny twardy ser do posypania dania
- oliwa do podsmażenia cebuli
Jak zrobić kopytka zapiekane w sosie pomidorowym?
Zrobić sos pomidorowy. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć, dodać pomidory, delikatnie odparować. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, kapary. Całość dobrze doprawić. Przygotowane kopytka ugotować. Formę/formy do zapiekania posmarować oliwą, włożyć osączone kopytka, pokruszoną mozzarellę, sos pomidorowy. Wierzch posypać startym parmezanem. Zapiekać 20-30 minut w 200-220 stopniach C. A do dania najlepiej smakuje surówka z kapusty lub selera albo marchewka z chrzanem lub sałata z jogurtem, mizeria, kiszone ogórki, ….:).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Nie wiem czemu nie ma jeszcze komentarzy. Danie jest bardzo dobre. Rodzinka się zajadała. Dziękuję za inspirację
Dziękuję 🙂 Również uwielbiamy to danie, choć ostatnio wygrywają kopytka z wędzonego twarogu.