Najszybsze bułki świata! Po upieczeniu zniknęły w kilka/kilkanaście minut. Pulchne, nie za słodkie, dzięki temu, że się do siebie “przytulają” oraz za sprawą malin, nie są suche.
Składnik ciasta:
- 2 i 1/2 szklanek mąki (425 g)
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 75 g rozpuszczonego masła
- 10 g świeżych drożdży
- 1/4 łyżeczki soli
- ponad 0,5 szklanki mleka (155 ml)
Składniki nadzienia:
- 250 g malin
- 50-60 g białej czekolady
- ew. cukier puder lub lukier na wierzch bułeczek
Jak zrobić zakręcone drożdżówki z malinami i białą czekoladą?
Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, dodać łyżkę mąki i 3-4 łyżki letniego mleka, rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Pozostałą mąkę przesiać, dodać sól, resztę cukru i letniego mleka, letnie masło, jajka, rozczyn. Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać, tak długo aż ciasto nie będzie kleiło się do ręki i do naczynia, w którym wyrabiamy. Pozostawić do wyrośnięcia (1,5 – 2 godzin).
W tym czasie maliny umyć i osuszyć. Zetrzeć białą czekoladę.
Ciasto rozwałkować, posypać białą czekoladą i malinami, całość zrolować. Roladę pokroić na 10 części. Kłaść na blasze wyłożonej papierem pergaminowym zwinięciem do góry. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia (15-20 minut). Piekarnik rozgrzać do 200 °C, piec ok. 15-20 minut.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.