Zakręcone drożdżówki z malinami i białą czekoladą

Najszybsze bułki świata! Po upieczeniu zniknęły w kilka/kilkanaście minut. Pulchne, nie za słodkie, dzięki temu, że się do siebie „przytulają” oraz za sprawą malin, nie są suche.

Zakręcone drożdżówki z malinami i białą czekoladą, przytulone bułeczki
Zakręcone drożdżówki z malinami i białą czekoladą

Składnik ciasta:

  • 2 i 1/2 szklanek mąki (425 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ponad 0,5 szklanki mleka (155 ml)

Składniki nadzienia:

  • 25 g malin
  • 50-60 g białej czekolady
  • ew. cukier puder lub lukier na wierzch bułeczek

Jak zrobić zakręcone drożdżówki z malinami i białą czekoladą?

Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, dodać łyżkę mąki i 3-4 łyżki letniego mleka, rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Pozostałą mąkę przesiać, dodać sól, resztę cukru i letniego mleka, letnie masło, jajka, rozczyn. Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać, tak długo aż ciasto nie będzie kleiło się do ręki i do naczynia, w którym wyrabiamy. Pozostawić do wyrośnięcia (1,5 – 2 godzin).

W tym czasie maliny umyć i osuszyć. Zetrzeć białą czekoladę.

Ciasto rozwałkować, posypać białą czekoladą i malinami, całość zrolować. Roladę pokroić na 10 części. Kłaść na blasze wyłożonej papierem pergaminowym zwinięciem do góry. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia (15-20 minut). Piekarnik rozgrzać do 200 °C, piec ok. 15-20 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *