Ostatnio wszystkie nowe dania z cukinią w roli głównej są cudowne i wspaniałe:). Placek z cukinii też wpisuje się w ten trend. Niezwykle smaczny i aromatyczny, a przy tym ładnie się prezentuje, bo można go pokroić w zgrabne pasy lub kostki. Jest znacznie lepszy od wszelkich pasztetów z cukinii, które piekłam i których próbowałam. Serdecznie polecam :).
Na podstawie “Kwestii smaku”.
Składniki:
- 1,2 kg młodej cukinii
- 1 cebula
- 2-3 duże ząbki czosnku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanych listków bazylii
- 8 łyżek kaszy kukurydzianej
- 6 jajek
- 5-7 dag sera pleśniowego (u mnie gorgonzola)
- 5 dag startego, twardego sera (choćby parmezan albo bursztyn)
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Jak zrobić placek z cukinii?
Cukinię umyć, obciąć końcówki i zetrzeć razem z cebulą. Posolić odstawić na sito na 15-20 minut. Po tym czasie dobrze odcisnąć sok. Do odsączonej masy dodać drobno posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, rozbełtane jajka i połączone ze startym serem, kaszę. Całość dobrze doprawić solą, pieprzem i gałką. Przełożyć do formy posmarowanej olejem i posypanej kaszą (u mnie ceramiczną, owalna).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C ok. 30-40 minut – do zrumienienia.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.