Placek z cukinii

Ostatnio wszystkie nowe dania z cukinią w roli głównej są cudowne i wspaniałe:). Placek z cukinii też wpisuje się w ten trend. Niezwykle smaczny i aromatyczny, a przy tym ładnie się prezentuje, bo można go pokroić w zgrabne pasy lub kostki. Jest znacznie lepszy od wszelkich pasztetów z cukinii, które piekłam i których próbowałam. Serdecznie polecam :).

Na podstawie „Kwestii smaku”.

Placek z cukinii, wytrawne ciasto z cukinii, zapiekanka z cukinii
Placek z cukinii

Składniki:

  • 1,2 kg młodej cukinii
  • 1 cebula
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanych listków bazylii
  • 8 łyżek kaszy kukurydzianej
  • 6 jajek
  • 5-7 dag sera pleśniowego (u mnie gorgonzola)
  • 5 dag startego, twardego sera (choćby parmezan albo bursztyn)
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Jak zrobić placek z cukinii?

Cukinię umyć, obciąć końcówki i zetrzeć razem z cebulą. Posolić odstawić na sito na 15-20 minut. Po tym czasie dobrze odcisnąć sok. Do odsączonej masy dodać drobno posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, rozbełtane jajka i połączone ze startym serem, kaszę. Całość dobrze doprawić solą, pieprzem i gałką. Przełożyć do formy posmarowanej olejem i posypanej kaszą (u mnie ceramiczną, owalna).

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C ok. 30-40 minut – do zrumienienia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *