Trufle daktylowo-czekoladowe

Daktyle, czekolada, migdały i twaróg, ot takie zwykłe połączenie. A jednak razem to strzał w dziesiątkę! Smaki łączą się i przenikają, tworząc harmonijną całość.

Domowe trufle czekoladowo-daktylowe, otoczone startą czekoladą
Trufle daktylowo-czekoladowe

Składniki:

  • 1 kubek daktyli bez pestek
  • 1 kubek mielonego twarogu (u mnie taki sernikowy)
  • 1/2 kubka mielonych migdałów
  • 2 tabliczki gorzkiej lub deserowej czekolady (odłożyć 2 rządki)
  • 1-2 łyżki amaretto
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Jak zrobić trufle daktylowo-czekoladowe?

Daktyle namoczyć we wrzątku 30-40 minut. Jeśli macie świeże daktyle, ten krok można pominąć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, 2 rządki odłożyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Daktyle osączyć, zmiksować na gładka masę, dodać twaróg i dalej miksować do uzyskania gładkiej masy. Połączyć z migdałami, amaretto, wanilią, szczyptą soli i rozpuszczoną, ale przestudzoną czekoladą. Masę wstawić do lodówki na 30-60 minut. Formować nieduże kulki, każdą otaczać w startej czekoladzie. Przechowywać w lodówce.

*kubek 300 ml

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *