Daktyle, czekolada, migdały i twaróg, ot takie zwykłe połączenie. A jednak razem to strzał w dziesiątkę! Smaki łączą się i przenikają, tworząc harmonijną całość.
Składniki:
- 1 kubek daktyli bez pestek
- 1 kubek mielonego twarogu (u mnie taki sernikowy)
- 1/2 kubka mielonych migdałów
- 2 tabliczki gorzkiej lub deserowej czekolady (odłożyć 2 rządki)
- 1-2 łyżki amaretto
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Jak zrobić trufle daktylowo-czekoladowe?
Daktyle namoczyć we wrzątku 30-40 minut. Jeśli macie świeże daktyle, ten krok można pominąć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, 2 rządki odłożyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Daktyle osączyć, zmiksować na gładka masę, dodać twaróg i dalej miksować do uzyskania gładkiej masy. Połączyć z migdałami, amaretto, wanilią, szczyptą soli i rozpuszczoną, ale przestudzoną czekoladą. Masę wstawić do lodówki na 30-60 minut. Formować nieduże kulki, każdą otaczać w startej czekoladzie. Przechowywać w lodówce.
*kubek 300 ml
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.