Polenta zapiekana z rozmarynem

Polenta zapiekana z rozmarynem to trochę szybsza wersja kluseczek rzymskich. Wersja szybsza i taka na lato, bo z rozmarynem, który nadaje charakteru i ożywia danie. Do tego upiekłam połówki pomidorów z pietruszką i czosnkiem i przygotowałam sałatkę z sosem winegret. Świetny obiad czy wczesna kolacja :).

zapiekanka z kaszy kukurydzianej z rozmarynem
Polenta zapiekana z rozmarynem

Składniki:

  • 1 kubek kaszy kukurydzianej
  • 2 kubki wody
  • 1 kubek mleka
  • 2 łyżki masła + do posmarowania formy
  • 50-70 g parmezanu lub innego twardego sera
  • 2 łyżki posiekanych igieł rozmarynu (to dość dużo, danie ma wyraźnie żywiczny smak)
  • sól

Jak zrobić polentę zapiekaną z rozmarynem?

Ser zetrzeć na tarce. Rozmaryn posiekać. W dużym garnku zagotować wodę z mlekiem i solą. Do wrzątku wsypać kaszę intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Gdy masa zgęstnieje, zestawić z ognia, dodać masło, ser (odłożyć 2-3 łyżki do posypania wierzchu) oraz rozmaryn. Przełożyć do formy posmarowanej masłem, wierzch posypać odłożonym parmezanem/ Piec ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C, na złoty kolor.

Jeśli podaję do danie pieczone pomidory, wstawiam je do piekarnika na 10-15 minut przed końcem zapiekania polenty. Przed wstawieniem, przekrajam na pól, smaruję oliwą, lekko oprószam pieprzem i solę, posypuję ulubionymi ziołami i smaruję czosnkiem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.