Polenta zapiekana z rozmarynem to trochę szybsza wersja kluseczek rzymskich. Wersja szybsza i taka na lato, bo z rozmarynem, który nadaje charakteru i ożywia danie. Do tego upiekłam połówki pomidorów z pietruszką i czosnkiem i przygotowałam sałatkę z sosem winegret. Świetny obiad czy wczesna kolacja :).
Składniki:
- 1 kubek kaszy kukurydzianej
- 2 kubki wody
- 1 kubek mleka
- 2 łyżki masła + do posmarowania formy
- 50-70 g parmezanu lub innego twardego sera
- 2 łyżki posiekanych igieł rozmarynu (to dość dużo, danie ma wyraźnie żywiczny smak)
- sól
Jak zrobić polentę zapiekaną z rozmarynem?
Ser zetrzeć na tarce. Rozmaryn posiekać. W dużym garnku zagotować wodę z mlekiem i solą. Do wrzątku wsypać kaszę intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Gdy masa zgęstnieje, zestawić z ognia, dodać masło, ser (odłożyć 2-3 łyżki do posypania wierzchu) oraz rozmaryn. Przełożyć do formy posmarowanej masłem, wierzch posypać odłożonym parmezanem/ Piec ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C, na złoty kolor.
Jeśli podaję do danie pieczone pomidory, wstawiam je do piekarnika na 10-15 minut przed końcem zapiekania polenty. Przed wstawieniem, przekrajam na pól, smaruję oliwą, lekko oprószam pieprzem i solę, posypuję ulubionymi ziołami i smaruję czosnkiem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.