Placuszki owsiane na kefirze

Mój przepis na letnie śniadanie? Placuszki owsiane na kefirze z sałatką owocową, kawa (może być z mlekiem) i pachnące kwiaty na balkonie, tarasie czy w ogródku :).

placuszki owsiane na kefirze z sałatką owocową i kawą; wersja piknikowa śniadania
Placuszki owsiane na kefirze

Składniki placuszków:

  • 400 ml kefiru
  • 1 szklanka mąki owsianej (można zmielić płatki; w wersji bezglutenowej, mąka bezglutenowa)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • ew. cukier (pomijam)
  • olej do smażenia

Dodatki (do wyboru):

  • sos waniliowy, karmelowy, czekoladowy
  • dżemy, marmolady, konfitury (dowolne)
  • krem czekoladowy, inny
  • miód, syrop daktylowy, syrop klonowy, inny
  • jogurt, serek
  • lody
  • cukier puder
  • sałatka owocowa

Jak zrobić placuszki owsiane na kefirze?

Wszystkie składniki (prócz oleju) wymieszać dokładnie rózgą lub zmiksować. Ciasto odstawić na 20-30 minut. Teraz, w oczekiwaniu, można zrobić sałatkę owocową. Po tym czasie, jeśli jest zbyt gęste, dodać odrobinę wody gazowanej. Smażyć na wolnym ogniu rumiane placuszki. Podawać z dowolnymi dodatkami i cieszyć się letnim śniadaniem :).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *