Kopytka z prawdziwakami, kurkami i suszonymi pomidorami

Jesienny obiad.

kopytka z prawdziwkami, kurkami i suszonymi pomidorami_kopytka z grzybami_obiad bez mięsa

Składniki:

  • 80 dag ugotowanych ziemniaków*
  • 35 – 40 dag mąki (w wersji bezglutenowe – mąka ryżowa)**
  • 2 jajka
  • sól

Dodatki:

  • 40-50 dag prawdziwków z kurkami lub maślakami
  • 4-5 suszonych pomidorów z oleju + olej z pomidorów do smażenia grzybów
  • natka 

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajka, sól i zagnieść ciasto. Masę podzielić na części. Z każdej części formować wałek podsypując mąką. Wałki pokroić skośnie na kopytka. Gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.

Grzyby obrać, umyć, osączyć i usmażyć na oleju od pomidorów. Pomidory pokroić w paski, dodać do grzybów. Na patelnię przełożyć kopytka, wymieszać, posypać natką, posypać tłuczonym pieprzem.

*na kopytka, tak jak i na puree, knedle, placki, najlepiej nadają odmiany mączyste, zawierające dużo skrobi, takie które rozpadają się podczas gotowania, dzięki temu nie trzeba do tych potraw dodawać zbyt dużo mąki. Są to: Bryza, Gracja, Mila, inne.

**kopytka w wersji z mąką pszenną są znacznie lepsze

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Z Programu pana Okrasy.

Inne obiady z grzybami:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  kluski szare z sosem z suszonych grzybów_kluski ziemniaczane_danie zimowe  polędwiczki z grzybami_dania z drobiu_placki ziemniaczane_Jesienne przepisy  risotto z grzybami_ryż z grzybami lesnymi_danie wegetariańskie  risotto z kurkami_danie zgrzybami_danie wegetariańskie_kuchnia włoska

drukuj

1 thoughts on “Kopytka z prawdziwakami, kurkami i suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.