Jesienny obiad.
Składniki:
- 80 dag ugotowanych ziemniaków*
- 35 – 40 dag mąki (w wersji bezglutenowe – mąka ryżowa)**
- 2 jajka
- sól
Dodatki:
- 40-50 dag prawdziwków z kurkami lub maślakami
- 4-5 suszonych pomidorów z oleju + olej z pomidorów do smażenia grzybów
- natka
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajka, sól i zagnieść ciasto. Masę podzielić na części. Z każdej części formować wałek podsypując mąką. Wałki pokroić skośnie na kopytka. Gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.
Grzyby obrać, umyć, osączyć i usmażyć na oleju od pomidorów. Pomidory pokroić w paski, dodać do grzybów. Na patelnię przełożyć kopytka, wymieszać, posypać natką, posypać tłuczonym pieprzem.
*na kopytka, tak jak i na puree, knedle, placki, najlepiej nadają odmiany mączyste, zawierające dużo skrobi, takie które rozpadają się podczas gotowania, dzięki temu nie trzeba do tych potraw dodawać zbyt dużo mąki. Są to: Bryza, Gracja, Mila, inne.
**kopytka w wersji z mąką pszenną są znacznie lepsze
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Z Programu pana Okrasy.
Inne obiady z grzybami:
1 thoughts on “Kopytka z prawdziwakami, kurkami i suszonymi pomidorami”