Zwykły, tradycyjny pasztet. Taki bez żurawiny, śliwek, pistacji i innych “fajerwerków” – nasz ulubiony (szczególnie najmłodszej części rodzinki). Najlepszy z chrzanem, marynatami i razowym chlebem.
Składniki:
- 50 dag surowego boczku
- 50 dag wieprzowiny (łopatka, karkówka, biodrówka)
- 2 podwójne piersi kurczaka
- 5 wątróbek drobiowych
- duża porcja włoszczyzny (2 marchewki, 1 duża pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, cebula)
- listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- 1 sucha bułka (lub w wersji bezglutenowej 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej na polentę)
- 5 jajek
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, imbir suszony, gałka muszkatołowa, ew. czosnek suszony
Wykonanie:
Boczek, wieprzowinę, piersi ugotować razem z włoszczyzną, listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego, w połowie gotowania dodać sól. Uwaga! gotować powoli. Mięso z piersi kurczaka gotuje się krócej, trzeba je włożyć w połowie gotowania. Ugotowane mięso i warzywa wyjąć. Włożyć wątróbkę (oczyszczoną) i parzyć 10 minut (nie gotować! gotowana wątróbka jest sucha i niesmaczna). W wersji glutenowej namoczyć w wywarze bułkę. Wersji bezglutenowej odlać ok. 1/2 szklanki wywaru*.
Mięso i namoczoną i odciśniętą bułkę (bułka w wersji glutenowej) zmielić trzykrotnie lub zmiksować na gładką masę malakserem. Dodać jajka, kaszę (wersja bezglutenowa), przyprawy (świeżo zmielony pieprz, startą gałkę muszkatołową, imbir, majeranek roztarty w dłoniach, sól i ew. czosnek). W wersji bezglutenowe dodać wywar z gotowania pasztetu. Dobrze wyrobić, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzch można położyć grudki masła.
Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.
*do pasztetu można dodać suszonych grzybów (wcześniej namoczonych, ugotowanych i zmielonych z mięsem; garść?).
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
A po inne przepisy na dania słone zapraszam do zakładki:
Słodkości znajdują się w zakładce Wielkanoc na słodko