Jajka po polsku (faszerowane na ciepło)

Nie znałam tego specjału, ale gdy spróbowałam, stałam się wielbicielką w ten sposób przygotowanych jajek. Przypominają w smaku trochę kotlety jajeczne. Wbrew pozorom są daniem błyskawicznym i mogą być przygotowane na śniadanie wielkanocne.

Przepis Wioli.

jajka faszerowane po polsku_jajka na ciepło_przystawki_jajka w skorupkach_dania na Wielkanoc

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pół pęczka szczypiorku
  • łyżka posiekanej natki lub koperku
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenie jajek

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo. Przekroić w skorupce na pół (wzdłuż jajka) uważając, by nie połamać skorupki. Wyjąć delikatnie zawartość i pokroić w drobną kostkę. Do pokrojonego jajka dodać musztardę, majonez, posiekany szczypiorek, natkę. Całość wymieszać i doprawić. Włożyć masę do skorupek, lekko ugnieść i posypać tartą bułką i docisnąć. Piec na rozgrzanym oleju ok. 3 minut (bułką na dół). Od razu podawać.

Znajdź mnie na fb.

jajka faszerowane po polsku_jajka na ciepło_przystawki_jajka w skorupkach_dania na Wielkanoc

Inne wielkanocne przystawki:

miniarurowe galaretki z kurczaka_mięso w galarecie_dania z drobiu_dania na jeden kęs_danie na Wielkanoc  jajka faszerowane pieczarkami_przystawki_dania wegetariańskie_Wielkanoc  pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie  sałatka z makaronem i ziarnami słonecznika_sałatka z mięsem_przytawki_drugie śniadanie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.