Pasztet z soczewicy z żurawiną

Lubię pasztety, a szczególnie warzywne. Na blogu jest ich pokaźny zbiorek. Są dowodem, że nie zawsze musi być mięso, by jedzenie było smaczne. A w tym pasztecie smak słony, miesza się ze słodkim. Wyraźne są pikantne i korzenne nuty. Na świąteczny stół – jak najbardziej :).

Z książki Marty Dymek “Jadłonomia” (odrobinę zmieniony).

pasztet z soczewicy z żurawiną_pasztet wegetariański_pasztet wielkanocny_domowy wyrób

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy*
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej**
  • 1-2 cebula (wersja pierwotna 2)
  • 60-100 ml oleju (dodaję 60, ale oryginalna wersja to 100) + do smażenia cebuli
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • starta gałka muszkatołowa
  • suszony imbir (1-2 duże szczypty)
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju razem z liśćmi, zielem angielskim, goździkami.

Osączoną soczewicę zmiksować razem z kaszą jaglaną, dodać cebulę (bez przypraw), olej, majeranek, lubczyk, cząber, imbir, startą gałkę, pieprz i sól. Całość zmiksować na gładką masę, spróbować i ew. doprawić. Dodać żurawinę, wymieszać (bez miksowania). Przełożyć do foremki posmarowanej tłuszczem, wygładzić, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-190 °C i piec ok. 45 minut. Wyjąć z piekarnika. Wystudzić, wstawić do lodówki na kilka godzin i dopiero wyjąc z foremki.

*przed gotowaniem, soczewicę płuczę i zostawiam namoczoną w wodzie na noc. Następnego dnia odlewam wodę, zalewam ponownie i gotuję ziarenka do miękkości.

**kaszę przed gotowaniem trzeba uprażyć lub dobrze przepłukać wrzątkiem, inaczej będzie gorzka.

***taki pasztet można zrobić także z fasoli (robiłam z mung)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

A po inne przepisy na dania słone zapraszam do zakładki:

Wielkanoc na słono_zbiór przepisów Wielkanocnych_pasztet_mięso_przystawki Wielkanocne

Słodkości znajdują się w zakładce Wielkanoc na słodko

Wielkanoc na słodko_zbiór przepisów na babki_mazurki_serniki_torty

Inne pasztety:

Wielkanocny pasztet Michała_pasztet mięsny_pasztet z mieszanego mięsa  pasztet z pistacjami_pasztet mięsny_pasztet cielęcy  świąteczny pasztet z żurawiną_pasztet mięsny_przepisy na Wielkanoc  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie  pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki  pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami_pasztet bez mięsa_pasztet wegetariański_pasztet bezglutenowy  pasztet jajeczno-grzybowy_pasztet wegetariański  pasztet z czerwonej fasoli z grzybami_pasztet z fasoli i suszonych grzybów_pasztet warzywny_pasztet wegetariański  pasztet z indyka_domowa wędlina_pasztet wielkanocny_pasztet drobiowy

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.