Wielkanocny mazurek krówkowy na cieście kakaowym.
Składniki spodu*:
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka gumy guar
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 200 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany
Masa krówkowa:
- 50 dag krówek
- 50 ml kremówki
- 10 dag krówek czekoladowych
- 2 jajka czekoladowe (lub inne ozdoby)
- czekolada mleczna + 2-3 łyżki kremówki
Wykonanie:
Spód. Wymieszać składniki suche (mąki: kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną, kakao), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.
Ciasto wałkować. Wykroić z ciasta jajko lub prostokąt, wkoło zrobić ranty. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C (ok.15 minut, ale trzeba pilnować, by nie przypalić).
Masa. 40 dag krówek połam, dodaj śmietanę i rozpuść. Masę wylej na upieczony spód. Czekoladowe jajka (lub inne ozdoby) oraz10 dag odłożonych i 10 dag krówek kakaowych pokrojonych na część powtykaj ozdobnie w masę.
Roztop w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem śmietany. Gdy całość zastygnie, boki polej ozdobnie czekoladą.
* zwykły spód mazurkowy można znaleźć TU
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Przepisy na wielkanocne babki i babeczki
Przepisy na mazurki wielkanocne
Przepisy na wielkanocne serniki