Mazurek krówkowy

Wielkanocny mazurek krówkowy na cieście kakaowym.

mazurek kakaowo-krówkowy_mazurek krówkowy na spodzie kakoowym_mazurek bezglutenowy_mazurek kajmakowy

Składniki spodu*:

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Masa krówkowa:

  • 50 dag krówek
  • 50 ml kremówki
  • 10 dag krówek czekoladowych
  • 2 jajka czekoladowe (lub inne ozdoby)
  • czekolada mleczna + 2-3 łyżki kremówki

Wykonanie:

Spód. Wymieszać składniki suche (mąki: kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną, kakao), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto wałkować. Wykroić z ciasta jajko lub prostokąt, wkoło zrobić ranty. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C  (ok.15 minut, ale trzeba pilnować, by nie przypalić).

Masa. 40 dag krówek połam, dodaj śmietanę i rozpuść. Masę wylej na upieczony spód. Czekoladowe jajka (lub inne ozdoby) oraz10 dag odłożonych i 10 dag krówek kakaowych pokrojonych na część powtykaj ozdobnie w masę.

Roztop w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem śmietany. Gdy całość zastygnie, boki polej ozdobnie czekoladą.

* zwykły spód mazurkowy można znaleźć TU

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

mazurek kakaowo-krówkowy_mazurek krówkowy na spodzie kakoowym_mazurek bezglutenowy_mazurek kajmakowy

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.