Sernik tradycyjny, czyli tort serowy

ernik tradycyjny mojej Mamy zapisany w starym zeszycie jako tort serowy. Hmm, po okresie zauroczenia sernikami nowoczesnymi, płaskimi, wróciłam do sernika na pianie. Sernika, który zawsze opada. I…pełen zachwyt :). Jest wilgotny, serowy, smakuje dzieciństwem, czyli jest pyszny. Polałam go kajmakiem cytrynowym, ale można wierzch oprószyć jedynie cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Ot, taki starodawny przepis na wielkanocny sernik :).

Sernik tradycyjny, czyli tort serowy_sernik na pianie_sernik starodawny_sernik z polewą_sernik wielkanocny

Składniki:

  • 1,2 kg sera twarogowego na serniki (u mnie Piątnica)
  • 2 szklanki cukru (podaję wartości z zeszytu, ale dodałam mniej 1 i 1/2)
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 10 jaj
  • 2 czubate łyżki bułki tartej (dodałam budyń śmietankowy bezglutenowy)
  • 1 cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • otarta skórka z cytryny (można pominąć)
  • ew. bakalie (10-15 dag rodzynek i skórka pomarańczowa)
  • szczypta soli

Składniki polewy cytrynowej:

  • 1 szklanka słodkiej śmietany 12 %
  • 2 szklanki cukru (zmniejszyłam o 1/3)
  • sok z cytryny (ok. 2 łyżek)

Wykonanie:

Sernik. Przygotować tortownicę o średnicy 27-28 cm (wyłożyć papierem lub posmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką).

Masło utrzeć z cukrem, gdy masa jest puszysta i biała, dodawać po jednym, żółtka. Po każdym dokładnie miksując. Do utartej masy dodać ser i wanilię. Zmiksować na gładką masę. Dodać ew. bakalie* i otartą skórkę cytrynową.

Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę i powoli, delikatnie mieszając, dodać do masy serowe razem z bułką tatą (lub budyniem). Przełożyć do tortownicy. Można na środku położyć więcej masy, dzięki temu, nawet jeśli sernik zapadnie się, różnica miedzy bokami nie będzie tak duża. Piec ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 160-170 °C. Po upieczeniu zostawić w otwartym piekarniku (na ok. 10 minut). Wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia w foremce. Po wystudzeniu sernik okroić, wyjąć z tortownicy i polać polewą lub oprószyć pudrem.

Polewa. Śmietankę zagotować z cukrem. Gotować 11 minut, licząc od chwili wrzenia. Zdjąć z ognia i utrzeć z sokiem cytrynowym. Przestudzoną polewą** polać sernik. Wystudzić.

*bakalie delikatnie oprószyć i otoczyć mąką ziemniaczaną

**do polewy dodałam cukru trzcinowego, stąd kolor

***sernik zrobiłam z połowy porcji (w malutkiej foremce)

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.