Mazurek orzechowy na kruchym, bezglutenowym spodzie. Jeżeli nie musisz robić spodu bezglutenowego, polecam TEN.
Składniki:
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka gumy guar
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 200 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany
Masa orzechowa:
- 0,5 kg łuskanych orzechów włoskich
- 175 g miodu
- 175 g masła
Ozdoby:
- czekolada +2-3 łyżki śmietany
- zajączki lub inne ozdoby wielkanocne
Wykonanie:
Spód. Wymieszać składniki suche: (mąki: kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.
Ciasto rozwałkować. Wykroić jajko lub prostokąt, wkoło zrobić ranty. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C (ok.15-25 minut, ale trzeba pilnować, by nie przypalić).
Wierzch. Orzechy posiekać. Podgrzewać miód, masło i orzechy do uzyskania jednolitej masy. Wylać na wystudzony spód. Zanim zastygnie ozdobić. Boki mazurka – czekoladę połamać i razem ze śmietaną roztopić w kąpieli wodnej. Masę przelać do tylki i zrobić esy-floresy.
Inne moje mazurki znajdziesz TU.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Przepisy na wielkanocne babki i babeczki
Przepisy na mazurki wielkanocne
Przepisy na wielkanocne serniki
1 thoughts on “Mazurek orzechowy II”