Cudowna, delikatna, dietetyczna wędlina na kanapki. Bardzo prosta do wykonania, a wady…trzeba na nią poczekać, no i trzeba posiadać szynkowar.
Przepis ze “Skutecznych TV”.
Składnik:
- 800 g piersi indyka
- 2 łyżki soli na litr przegotowanej i wystudzonej wody
- 1 listek laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
Wykonanie:
Mięso zalać solanką (powinna przykryć całe mięso), dodać przyprawy, przykryć i zostawić w lodówce na 3 dni (zdarza mi się zostawić nawet na 5 dni).
Wyjąć z solanki, włożyć do szynkowara, docisnąć, zamknąć. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą (woda powinna sięgać do wysokości mięsa) i parzyć w 80 °C 60-70 minut.
Wyjąć szynkowar z garnka, wystudzić i zimny włożyć do lodówki na 10-12 godzin.
Wyjąć z foremki i cieszyć się świetną domową wędliną :).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne domowe wędliny: