Pieczeń z boczku z pietruszką i czosnkiem

„Odkopany”, stary przepis. Pieczeń z boczku z pietruszką i czosnkiem – smaczna, domowa wędlina. Do żytniego chleba z kiszonym ogórkiem albo z musztardą czy jakąś marynatą – hmm…świetne.

No cóż, że kaloryczne.

Przepis Beatymarii.

pieczeń z boczku z pietruszką i czosnkiem_domowa wędlina_pieczeń

Składniki:

  • 2 kg chudego, surowego boczku
  • 2 łyżki przyprawy typu vegeta (najlepiej domowa)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1 szklanka mleka
  • ew. pieprz, sól (z solą ostrożnie, kupne przyprawy są zazwyczaj bardzo słone)

Wykonanie:

Boczek zemleć, dodać posiekaną pietruszkę, zmiażdżone ząbki czosnku, mleko, przyprawy. Całość dobrze wyrobić.

Uformować podłużny wałek długości foremki. Zawinąć w papier do pieczenia lub w folię aluminiową, włożyć do długiej, wąskiej formy. Piec w 180-200 °C przez 1 i 1/2 godziny.

Podczas pieczenia wytopi się dużo tłuszczu. Po upieczeniu zlewam go, a wędlinę studzę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe wędliny:

schab faszerowany polędwiczką i śliwakmi_dania z wieprzowiny_pieczeń_dania na Wielkanoc  schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny  pieczeń rzymska_danie z drobiu_danie z wołowiny_Wielkanoc  schab minutka_domowe wędliny  biała kiełbasa_domowa wędlina_kuchnia polska_przepisy Macieja Kuronia_Wielkanoc

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *