“Odkopany”, stary przepis. Pieczeń z boczku z pietruszką i czosnkiem – smaczna, domowa wędlina. Do żytniego chleba z kiszonym ogórkiem albo z musztardą czy jakąś marynatą – hmm…świetne.
No cóż, że kaloryczne.
Przepis Beatymarii.
Składniki:
- 2 kg chudego, surowego boczku
- 2 łyżki przyprawy typu vegeta (najlepiej domowa)
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 pęczki natki pietruszki
- 1 szklanka mleka
- ew. pieprz, sól (z solą ostrożnie, kupne przyprawy są zazwyczaj bardzo słone)
Wykonanie:
Boczek zemleć, dodać posiekaną pietruszkę, zmiażdżone ząbki czosnku, mleko, przyprawy. Całość dobrze wyrobić.
Uformować podłużny wałek długości foremki. Zawinąć w papier do pieczenia lub w folię aluminiową, włożyć do długiej, wąskiej formy. Piec w 180-200 °C przez 1 i 1/2 godziny.
Podczas pieczenia wytopi się dużo tłuszczu. Po upieczeniu zlewam go, a wędlinę studzę.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne domowe wędliny: