Kujawski, drożdżowy placek maślany, to jedna z moich ulubionych drożdżówek. Delikatna, z kruszonką, z warstwą maślaną – najlepsza zaraz po upieczeniu. Ze szklanką mleka lub kakao nie ma nic lepszego :). Polecam ten specjał z Kujaw.
Z książki Pawła Małeckiego “Cukiernia Lidla” z moimi zmianami.
Ciasto:
- 35 g drożdży
- 80 g cukru
- 150 ml letniego mleka 3,2%
- 500 g – 550 g mąki orkiszowej jasnej (u mnie 500 g, ale wszystko zależy od mąki, wielkości jajek)
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- szczypta soli
- 100 g masła
Masło z cukrem:
- 100 g masa
- 100 g cukru
Kruszonka maślana:
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 180 g mąki orkiszowej jasnej
Wykonanie – ciasto:
Drożdże wymieszać z dwoma łyżeczkami cukru (po chwili cukier rozpuści drożdże).
Letnie mleko połączyć z drożdżami.
Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić w niej dołek, wlać do niego mleko z drożdżami i wmieszać tyle mąki, by całość była gęsta, ale nie lejąca (nie mieszamy z całą mąką). Zostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka z cukrem, szczyptę soli, roztopione, letnie masło. Całość dobrze wyrobić.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (1-1,5 godziny). Gdy podwoi swoją objętość, ponownie zagnieść i rozwałkować. Przenieść na blaszkę o wymiarach 45-35 cm (moja była mniejsza, standardowa piekarnikowa) posmarowaną i wysypaną mąką. W cieście zrobić palcem wgłębienia (tego nie było w oryginalnym przepisie, ale tak ciasto wygląda w kujawskich cukierniach).
Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na 15 minut.
Wykonanie – masło z cukrem:
W rondelku roztopić masło, dodać cukier. Całość gotować przez 10-12 minut na małym ogniu. Przestudzić do temperatury pokojowej.
Wykonanie – maślana kruszonka:
Zagnieść masło z cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Wyrabiać razem palcami, aż powstanie kruszonka.
Wykończenie:
Ciasto wyjąć z lodówki, posmarować masłem z cukrem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Wyrośnięte posypać kruszonką tuż przed wstawieniem do piekarnika.
Rozgrzać piekarnik do 180-200°C (mój piekarnik 190°C). Piec 25-35 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy po wbiciu w ciasto, wyjąć z piekarnika).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne placki drożdżowe: