Kapusta kiszona

Zawsze myślałam, że zrobienie kapusty kiszonej w domu wiąże się z jakimś niesamowitym przedsięwzięciem. Te beczki, kilogramy kapusty, kamienie – przerażały. Ale w czasie wizyty w Bolesławcu kupiliśmy niewielki, kamienny garnek, ukisiliśmy kapustę i stwierdziliśmy, że to proste, że nie trzeba od razu kisić 60 kg, że można, co kilka tygodni, 5 i to w zupełności wystarcza. Mając tak mały garnek można robić różne wariacje kiszonej kapusty – z marchewką, z całymi jabłkami, z takimi bądź innymi przyprawami.

Kiśmy kapustę w domu! To proste, a taka własna jest o niebo lepsza, od najlepszej kupionej w sklepie!

kapusta kiszona_przepis na domową kapustę kiszoną_domowe przetwory

Składniki:

  • 5 kg kapusty
  • 2 marchewki
  • 10 dag soli
  • garstka kminku
  • 3-4 ziarna jałowca

Wykonanie:

Naczynia do kwaszenia umyć i wyparzyć (garnek, kamień, deseczkę).

Kapustę umyć, poszatkować (tniemy malakserem). Marchewkę obrać i również poszatkować.

Przygotowaną kapustę i marchewkę połączyć z przyprawami (solą, kminkiem i jałowcem).

Kapustę wkładać do kamiennego garnka i dobrze ugniatać drewnianym tłuczkiem lub pięścią. Nie nakładać kapusty do pełna, bo podczas fermentacji może wylać się z garnka. Na kapuście położyć gazę, deseczkę i docisnąć kamieniem. Powierzchnia kapusty przez cały czas musi być przykryta sokiem, inaczej kapusta gnije. Naczynie postawić w temperaturze pokojowej na 3-5 dni. Potem przenieść do zimnego pomieszczenia. Podczas kiszenia przebijać kapustę drewnianym kijkiem. Podczas przechowywania kapusty zbierać pianę, myć i wyparzać deseczkę, kamień i gazę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kapusta kiszona_przepis na domową kapustę kiszoną_domowe przetwory

Z „Kuchni polskiej” z moimi zmianami.

Inne przetwory, które można zrobić także zimą:

Żurawina do mięs i serów_słodkie przetwory_przetwory do mięs  przysmak jabłkowy_słodkie przetwory_mus jabłkowy  buraczki do słoików na zimę_domowe przetwory_buraczki tarte_przetwory na słono  konfitura z czerwonej cebuli_konfitura do mięs i serów_dodatek do mięs_domowe przetwory

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *