Lany chrust

Nie masz czasu na smażenie pączków i tradycyjnych faworków? Proponuję chruściki w wersji błyskawicznej. Ich przygotowanie diametralnie różni się od przyrządzania tradycyjnych faworków. Zamiast zagniatania i mozolnego wybijania ciasta, wystarczy wymieszać składniki, na koniec dodać pianę z białek i gotowe! Można smażyć! Usmażone i osączone wystarczy oprószyć pudrem i zajadać się, póki karnawał trwa :).

lany chrust_błyskawiczne chruściki_błyskawiczne faworki_dania na karnawał

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 150 ml tłustego mleka
  • 20 ml mocnego alkoholu
  • szczypta soli
  • ok. 500 ml oleju do głębokiego smażenia (przy takiej ilości tłuszczu, garnek musi mieć niewielką średnicę)
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartych dodać mąkę, mleko, alkohol. Białka ubić ze szczyptą soli i dodać je do ciasta.

Olej rozgrzać (najlepiej zrobić próbę; jeśli kawałek ciasta wrzucony do garnka ładnie się rumieni, gotowe – można smażyć).

Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać bezpośrednio na tłuszcz. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Osączać na ręczniku papierowym.

Oprószyć pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

lany chrust_błyskawiczne chruściki_błyskawiczne faworki_dania na karnawał

Przepis z książki Pawła Małeckiego „Cukiernia Lidla”.

Inne słodkości na tłusty czwartek:

faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  pieczone faworki_faworki błyskawiczne_faworki z ciasta francuskiego_chruściki  pączki pieczone z różą_pączki inaczej_delikatne pączki_kwiaty jadalne róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *