Przepyszne drobiowe mięso w galarecie. Idealne na kanapki, przekąskę na przyjęcie karnawałowe czy imieninowe. Najbardziej zaskakujące jest wykonanie, dlatego spodobała mi się nazwa – wędlina MacGyvera. Pokrojone mięso wkłada się w karton po soku, zawija w rękaw do pieczenia i gotuje. Dziwne, czyż nie?
Prawdę powiedziawszy, nie zrobiłabym tego dania, gdyby nie program p. Makłowicza o Islandii. Kucharz piekł w ten sposób chleb, tyle że zakopywał karton w ziemi obok gejzeru.
W tle domowy chleb żytni.
Składniki:
- 80 dag mięsa drobiowego pokrojonego w kostkę (piersi i udka)
- 1/2 szklanki wody
- 1 duża marchewka pokrojona w kostkę (można zastąpić papryką, pomidorami suszonymi)
- kilka ogórków konserwowych (maleńkie krokodylki)
- 1 pęczek posiekanej natki
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka soli
- pieprz świeżo zmielony
- 3-4 łyżki żelatyny (dodałam raz 4, raz 3, przy 4 galaretka była bardziej sztywna)
Wykonanie:
Mięso, wodę, żelatynę (proszek), marchewkę, ogórki, posiekaną natkę, sól, czosnek, pieprz dokładnie i dobrze wymieszać. Całość przełożyć do obciętego (tylko góra) i umytego kartonu po soku (takiego z aluminium w środku). Owinąć w rękaw do pieczenia, zacisnąć (jak cukiereczek). Wstawić do wysokiego garnka z wrzącą wodą i gotować 1-1,20 godziny (woda do 3/4 wysokości kartonu). Po ugotowaniu wyjąć z wody i zostawić do ostudzenia. W kartonie jest pełno płynu, dlatego musi stać pionowo. Zimny wstawić do lodówki (najlepiej na noc). Zdjąć karton (rozciąć) i kroić w plastry.
*Inny sposób przygotowania tej wędliny. Karton z surowym mięsem owinięty w folię do pieczenia, włożyłam do piekarnika (200 °C) i piekłam ok. 45 minut (ale tak naprawdę czas pieczenia zależy od szerokości pudełka. Jeśli jest wąskie, trzeba piec krócej, przy szerszym odwrotnie).
**wszystkie składniki trzeba dobrze wyrobić, by mięso nie rozpadało się
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
A tak wyglądała wędlina przed pieczeniem (tego nie ma na zdjęciu, ale karton trzeba umieścić na tacy piekarnikowej lub talerzu do pieczenia – powierzchnia musi być płaska).
Inne domowe wędliny: