Krem rafaello z kaszy jaglanej

Kokosowo-migdałowy krem na bazie kaszy jaglanej. Kolejne słodkie smarowidło do chleba, naleśników, placuszków. Jeśli dodamy mniej mleka kokosowego, można nim przełożyć ciasto (choćby biszkopt migdałowy lub ciasto czekoladowe).

Inne kremy jaglane:

czekoladowy

migdałowy

Na podstawie „My man’s kitchen”.

krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 100 g białej czekolady
  • 200 ml mleka kokosowego (wlewać partiami, do uzyskania oczekiwanej gęstości)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego) lub nasiona z połowy laski wanilii
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego

Wykonanie:

Suchą kaszę włożyć do garnka i chwilę prażyć. Zalać wrzątkiem (uwaga, pryszcze), wodę odlać. Do kaszy wlać szklankę wody, lekko osolić i gotować do wygotowania wody. Do gorącej kaszy dodać połamaną czekoladę. Całość mieszać do rozpuszczenia czekolady. Dodać cukier waniliowy, wiórki, migdały, ekstrakt migdałowy, wymieszać. Przełożyć do blendera i miksować do uzyskania gładkiej masy (choć idealnej gładkości nie uzyskamy, wiórki dają grudki)dodając mleko kokosowe.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem

Inne smarowidła:

krem czekoladowy z kaszy jaglanej_domowa nutella_krem z kaszy_domowy wyrób  domowe masło orzechowe_domowy wyrób_przetwory  gofry czekoladowe z sosem słony karmel_gofry_sos słony karmel_dania na lato_desery  placuszki biszkoptowe z domowym kremem bounty_placki_krem kokosowy

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *