Kokosowo-migdałowy krem na bazie kaszy jaglanej. Kolejne słodkie smarowidło do chleba, naleśników, placuszków. Jeśli dodamy mniej mleka kokosowego, można nim przełożyć ciasto (choćby biszkopt migdałowy lub ciasto czekoladowe).
Inne kremy jaglane:
Na podstawie “My man’s kitchen”.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- 100 g białej czekolady
- 200 ml mleka kokosowego (wlewać partiami, do uzyskania oczekiwanej gęstości)
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego) lub nasiona z połowy laski wanilii
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- kilka kropli ekstraktu migdałowego
Wykonanie:
Suchą kaszę włożyć do garnka i chwilę prażyć. Zalać wrzątkiem (uwaga, pryszcze), wodę odlać. Do kaszy wlać szklankę wody, lekko osolić i gotować do wygotowania wody. Do gorącej kaszy dodać połamaną czekoladę. Całość mieszać do rozpuszczenia czekolady. Dodać cukier waniliowy, wiórki, migdały, ekstrakt migdałowy, wymieszać. Przełożyć do blendera i miksować do uzyskania gładkiej masy (choć idealnej gładkości nie uzyskamy, wiórki dają grudki)dodając mleko kokosowe.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne smarowidła: