Karnawałowa, kolorowa sałatka. Sery świetnie komponują się ze słodyczą winogron (ale to znane połączenie) i lekko gorzkim smakiem cykorii.
A dodać trzeba, że o tej porze roku, cykoria jest o wiele lepszym i zdrowszym rozwiązaniem od sałat. Ma mało kalorii, wiele cennych minerałów i witamin (m.in. potasu, miedzi, cynku, żelaza, kwasu foliowego), cudownie wpływa na wątrobę, nerki, na tworzenie czerwonych krwinek i pracę układu pokarmowego.
Obok faszerowanych łódek z cykorii, to mój drugi sposób na to zimowe warzywo.
Składniki:
- 2 cykorie
- kiść różowych winogron
- jeden krążek sera camembert
- 10 dag sera z zieloną pleśnią
- pół owocu granatu
- kilka listków natki
- sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz
Wykonanie:
Cykorie umyć, oddzielić stare listki, wyciąć głąby i podzielić na pojedyncze listki.
Ser z zieloną pleśnią pokroić w kostkę, camembert w trójkąty.
Winogrona przeciąć na pół (można wyjąć pestki).
Z granatu wyjąć nasiona.
Składniki sosu dobrze wymieszać.
Na talerzu ułożyć listki cykorii, na nich sery, winogrona, listki natki. Całość posypać nasionami granatu i skropić sosem. Schłodzić.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne karnawałowe sałatki: