Mój przepis na tę sałatkę? Odkurz starą recepturę, zmodyfikuj składniki – gotowe. Tak, ta sałatka była królową wielu spotkań towarzyskich. Zestarzała się, zapomnieliśmy o niej, a teraz wróciła odświeżona i smaczna. Dawniej głównym składnikiem był ryż, teraz zamieniłam go na kaszę jaglaną, dodałam szczypiorek i wycofałam rodzynki. Efekt – rewelacja! Znów zakochaliśmy się :).
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wrzątku
- puszka tuńczyka w oleju
- puszka kukurydzy
- 3/4 puszki ananasa
- 3 jajka ugotowane na twardo
- pęczek szczypiorku
- 1-2 łyżki majonezu (ja dodaję jak najmniej, tylko tyle by skleić składniki)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę wsypać do garnka, chwile prażyć. Zalać wrzątkiem (pryszcze) i odlać wodę. Ponownie garnek z kaszę postawić na ogniu, zalać szklanką wrzątku i gotować na wolnym ogniu do wygotowania wody. Ostudzić.
Szczypiorek posiekać.
Kukurydze odsączyć z zalewy.
Jajka pokroić w kostkę.
Ananasa osączyć i pokroić na kawałki.
Tuńczyka odlać z oleju.
Do miski wsypać kaszę, szczypiorek, kukurydzę, ananasa, kawałki tuńczyka, jajka, majonez i wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem. Schłodzić.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne karnawałowe sałatki: