Miniaturowe galaretki z kurczaka

Galaretki na jeden kęs. Do nich sok z cytryny, musztarda lub chrzan i może pajda chleba? Zwykle robiłam je w małych filiżankach, ale za sprawą Gosi zmieniłam foremki i to jest to! Nie trzeba dzielić, świetnie się prezentują na każdym spotkaniu, czy uroczystości.

Miniaturowe galaretki z kurczaka_przekąski na jeden kęs_mięso w galarecie_finger food_dania na karnawał_śniadanie Wielkanocne

W tle chleb wiejski na zakwasie drożdżowym.

Składniki (na 16 minigalaretek):

  • 1/2 l rosołu (aromatycznego, odtłuszczonego)
  • 2 ugotowane podudzia kurczaka
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • natka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ew. jajka przepiórcze (8 sztuk)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Przygotować 16 kieliszków o pojemności 40 ml (mam plastikowe). Do wrzącego rosołu dodać żelatynę i dobrze wymieszać (nie gotować!), doprawić. Mięso pokroić na cząstki. Marchewkę w plasterki. Groszek osączyć. Ugotowane jajka przekroić na pół (opcjonalnie). Na dno każdego kieliszka włożyć listki pietruszki, plasterki marchewki, groszek, mięso, ew. połówki jajek. Zalać chłodną galaretką. Ostudzić.

Znajdź mnie na fb.

Miniaturowe galaretki z kurczaka_przekąski na jeden kęs_mięso w galarecie_finger food_dania na karnawał_śniadanie Wielkanocne

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

     

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.