Łatwy chleb wieloziarnisty

Odmierz wszystkie podane ingrediencje, wymieszaj łyżką, poczekaj, upiecz. Taki jest przepis na ten chleb. Łatwy, prawda? To właśnie o nim pisałam w poście o chlebie wiejskim, że jest moim nowym odkryciem. Lista ziaren i innych, korzystnych dla zdrowia składników w nim zawartych, jest imponująca. Przy tym jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość.

Przepis Andrzeja.

łatwy chleb wieloziarnisty_chleb na zakwasie drożdżowym_chleb dla zdrowia_chleb domowy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki żytniej
  • 2 łyżki zakwasu drożdżowego (wg tego przepisu)
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki otrębów
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 – 2,5 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać (zwyczajnie łyżką). Przełożyć do foremki keksowej o wymiarach 12 x 35 cm posmarowanej olejem (foremka szklana lub teflonowa, by ciasto nie przeszło zapachem metalicznym). Zostawić w temperaturze pokojowej na 8 – 12 godzin.

Piec ok. 50 – 60 minut w temperaturze 180 °C (piekarnik rozgrzany). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i posmarować letnią wodą. Po chwili wyjąć z foremki i ostudzić.

Uwaga:

*piekłam różne warianty tego chleba. Sezam zastąpiłam nasionami dyni, innym razem owocami goji. Dodawałam różnych otrąb (pszennych, owsianych, żytnich) i płatków (owsianych, jęczmiennych). Chleb zawsze był bardzo dobry!

Znajdź mnie na fb.

łatwy chleb wieloziarnisty_chleb na zakwasie drożdżowym_chleb dla zdrowia_chleb domowy

Inne domowe pieczywo:

chleb wiejski na zakwasie drożdżowym_chleb pszenno-żytni_chleb na zaczynie_chleb na bidze_domowe pieczywo  Bagietka_domowa bułka_domowe pieczywo_kuchnia francuska  chleb z rodzynkami_chleb słodki_chleb drożdżowy  Kanelbullar_szwedzkie bułki cynamonowe_słodkie bułki_bułki drożdżowe

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *