Lekko słodki, pszenny chleb, doskonały z masłem i kubkiem ciepłego mleka. Czyż nie cudownie rozpocząć w ten sposób weekendowy poranek?
Przepis mamy Heleny (dla maszynistów).
Składniki:
- 2,5 łyżki mleka
- 3 jajka
- 160 g masła
- 1,5 łyżeczki soli
- 5 łyżek cukru
- 390 g mąki poznańskiej
- 2 łyżeczki drożdży suszonych
- 120 g rodzynek
Wykonanie:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Do maszyny do wypieku chleba wlać mleko, jajka, posiekane masło, sól, cukier, mąkę, drożdże (drożdże nie powinny zamoczyć się i dotykać soli). Włączyć maszynę na program do wypieku drożdżówki. Po ok. 20 minutach wsypać rodzynki (maszyna sygnalizuje dźwiękiem). Wyrabianie i pieczenie chleba zajmuje 3 godziny 45 minut.
Znajdź mnie na fb.
Inne pieczywa: