Polędwiczki ze szpinakiem w cieście

Delikatne mięso otulone chrupiącym ciastem francuskim. Smak uzupełnia pikantny szpinak. Całość świetnie smakuje i ciekawie wygląda.

Propozycja na świąteczny stół, niedzielny obiad, na przyjęcie.

polędwiczka ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_pieczeń_dania z wieprzowiny_danie na Wielkanoc

polędwiczka ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_pieczeń_dania z wieprzowiny_danie na Wielkanoc

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 450 g mrożonego szpinaku (najlepiej całe liście)
  • 80 g pikantnej gorgonzoli (lub inny ostry ser pleśniowy)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • płat ciasta francuskiego
  • pikantna oliwa (ew. zwykła)
  • kminek, sól, pieprz
  • do posypania wierzchu (czarnuszka, kminek, lub tłuczony pieprz)
  • żółtko rozmącone z łyżką mleka do posmarowania ciasta

Wykonanie:

Polędwiczki natrzeć pieprzem, kminkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

W tym czasie rozgrzać olej, włożyć szpinak i mieszając odparować wodę. Osolić, doprawić pieprzem, czosnkiem, dodać pokruszony ser i jeszcze chwilę smażyć do rozpuszczenia sera. Ostudzić.

Polędwiczki wyjąć z lodówki i obsmażyć ze wszystkich stron. Usmażone osolić i pozostawić do wystudzenia.

Rozgrzać piekarnik do 220 °C.

Ciasto podzielić na dwie części. Wzdłuż każdej, na środku położyć połowę szpinaku, na nim polędwiczkę. Polędwiczkę otulić wokół szpinakiem. Boki ciasta z jednej i drugiej strony mięsa pociąć na centymetrowe paski. Paski na zmianę raz z jednej, raz z drugiej strony zaplatać nad polędwiczkami. Całość posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać czarnuszką (lub kminkiem, lub pieprzem).

Piec ok. 30 minut.

polędwiczka ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_pieczeń_dania z wieprzowiny_danie na Wielkanoc

Znajdź mnie na fb.

polędwiczka ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_pieczeń_dania z wieprzowiny_danie na Wielkanoc

akcja _Wielkanocne smaki_polędwiczki ze szpinakiem w cieście

Inne mięsa na Wielkanoc:

schab faszerowany polędwiczką i śliwakmi_dania z wieprzowiny_pieczeń_dania na Wielkanoc  pieczeń rzymska_danie z drobiu_danie z wołowiny_Wielkanoc  szynka pieczona z owocami_pieczeń_świąteczny obiad_Wielkanoc  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *