Sernik bez sera (jaglany)

Wyobrażacie sobie święta bez sernika, paschy, babki, mazurka? Nie? A wiele osób musi zrezygnować z tych wielkanocnych specjałów. Pół biedy jeśli są to dorośli, ale dzieci? Jak wytłumaczyć maluchowi, że sernik, którym zajada się ciocia, jest nie dla niego? Jednym z rozwiązań jest sernik bez sera, jajek, na bazie kaszy jaglanej i roślinnego mleka. Jaki jest? Raczej zbity, nie za słodki, bakaliowy, ma rewelacyjny spód, który postaram się użyć w innych ciastach, ale nie oszukujmy się, to nie jest tradycyjny sernik. Smaku nabiera na drugi-trzeci dzień. Jedyną częścią sernika, która nam nie przypadła do gustu, była polewa kajmakowa z mleka kokosowego.

Przepis dla Ewy z “Trochę innej cukierni”.

sernik bez sera_sernik z kaszy jaglanej_sernik wegański_sernik bezglutenowy_Wielkanoc

Składniki spodu:

  • 70 g oleju kokosowego
  • 30 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
  • 1 łyżka oliwy
  • 90 g dowolnej mąki (można bezglutenowej)
  • 50 g płatków owsianych (można bezglutenowe)

Składniki masy “serowej”:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
  • 1 łyżka cukru waniliowego z kardamonem
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 0,5 szklanki cukru (ew. syropu z agawy, miodu lub innego preparatu słodzącego)
  • 1 szklanka kremu kokosowego
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 1 szklanka bakalii (rodzynki, żurawina, morele, inne)

Wykonanie spodu:

Płatki uprażyć na suchej patelni, ostudzić i zmielić. Połączyć z pozostałymi składnikami (cukrem, mlekiem, olejem, oliwą, mąką) i szybko zagnieść. Wylepić nim dno tortownicy o średnicy 20 cm, nakłuć ciasto widelcem i piec w rozgrzanym do 200 °C piekarniku ok. 10 minut (do lekkiego zbrązowienia). Ostudzić.

Wykonanie masy:

Kaszę opłukać wrzącą wodą, przełożyć do rondla i chwilę prażyć bez dodawania płynu. Dodać mleko i gotować do miękkości. Nie pozwolić, by kasza całkowicie wchłonęła mleko. Ostudzić i zmielić. Dodać pozostałe składniki, masa nie powinna być zbyt gęsta, jeśli jest, dodać mleko.

Na wystudzony spód wyłożyć masę “sernikową” i piec 30-40 minut w 180 °C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Wystudzony wstawić do lodówki na noc.

Sernik polałam polewą kajmakową na bazie mleka kokosowego, ale polewa była najsłabszym punktem sernika.

*Mleko kokosowe włożyłam do lodówki schłodziłam i zebrałam warstwę, która oddzieliła się od mleka. Dzięki temu zabiegowi uzyskałam krem kokosowy.

Znajdź mnie na fb.

sernik bez sera_sernik z kaszy jaglanej_sernik wegański_sernik bezglutenowy_Wielkanoc

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.