Babka mateczki

Puszysta, maślana babka ze starego notesu Mamy. Skąd nazwa? Tego nie wie nikt. Przepis jest prawdopodobnie przepisem ciotki (co nie wyjaśnia sprawy nazwy). Tak czy siak, babka jest pyszna i zniknęła już prawie w całości.

babka mateczki_babka puszysta_babka z masłem_babka na Wielkanoc



Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maki tortowej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • szczypta soli
  • ew. cukier waniliowy

Wykonanie:

Przygotować formę z kominem – posmarować masłem i posypać tartą bułką. 

Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Rozpuścić masło.

Włączyć piekarnik na 180 °C.

Jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym na pulchną, gęstą masę (ok. 20 minut robotem na najwyższych obrotach). Zmniejszyć obroty, dodać przestudzone masło i mąki z proszkiem. Mieszać do połączenia składników.

Przelać do foremki 40 – 50 min do suchego patyczka.

Upieczoną wyjąć z piekarnika, po 10 minutach przełożyć na kratkę i ostudzić.

Wystudzoną oprószyć pudrem lub polukrować, lub polać polewą czekoladową.

Znajdź mnie na fb.

babka mateczki_babka puszysta_babka z masłem_babka na Wielkanoc

babka mateczki_babka puszysta_babka z masłem_babka na Wielkanoc

akcja _Wielkanocne smaki_polędwiczki ze szpinakiem w cieście

Inne świąteczne babki:

Babka marmurkowa siostry Anastazji_babka na oleju_babka puszysta_Wielkanoc  babka drożdżowa z wiśniami_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami_Wielkanoc  pomarańczowa babka gotowana_ciasto ucierane_ciasto piaskowe_Wielkanoc  babka gotowana_ciasto ucierane_ciasto piaskowe

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *