Babka mateczki

Puszysta, maślana babka ze starego notesu Mamy. Skąd nazwa? Tego nie wie nikt. Przepis jest prawdopodobnie przepisem ciotki (co nie wyjaśnia sprawy nazwy). Tak czy siak, babka jest pyszna i zniknęła już prawie w całości.

babka mateczki_babka puszysta_babka z masłem_babka na Wielkanoc

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maki tortowej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • szczypta soli
  • ew. cukier waniliowy

Wykonanie:

Przygotować formę z kominem – posmarować masłem i posypać tartą bułką.

Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Rozpuścić masło.

Włączyć piekarnik na 180 °C.

Jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym na pulchną, gęstą masę (ok. 20 minut robotem na najwyższych obrotach). Zmniejszyć obroty, dodać przestudzone masło i mąki z proszkiem. Mieszać do połączenia składników.

Przelać do foremki 40 – 50 min do suchego patyczka.

Upieczoną wyjąć z piekarnika, po 10 minutach przełożyć na kratkę i ostudzić.

Wystudzoną oprószyć pudrem lub polukrować, lub polać polewą czekoladową.

Znajdź mnie na fb.

babka mateczki_babka puszysta_babka z masłem_babka na Wielkanoc

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.