Kremowy sernik na kruchym spodzie z konfiturą z płatków róży. Elegancki, oryginalny, rewelacyjny pomysł na Wielkanocny stół. Zaskoczy smakiem niejednego biesiadnika. Można polać go rozpuszczoną czekoladą (raczej deserową, ponieważ sernik jest słodki), oprószyć pudrem lub posypać cukrem różanym.
Z “Kuchni polskiej”.
Składniki spodu:
- 15 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 dag cukru pudru
- 8 dag masła
- 1 jajko
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 15-20 dag konfitury z płatków róży
- ew. 1/4- 1/2 rozmąconego jajka do posmarowania wierzchu
Składniki masy serowej:
- 75 dag dobrego twarogu zmielonego trzykrotnie (u mnie było więcej ok. 90 dag)
- 5 dag masła
- 5 jajek
- 30 dag cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 1 kopiasta łyżka kaszy manny
- 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 5 dag rodzynek
- szczypta soli
- ew. cukier różany na wierzch sernika (można zastąpić cukrem pudrem, polewą czekoladową, rozpuszczoną czekoladą)
Wykonanie:
Mąkę przesianą z proszkiem posiekać z masłem na proszek, dodać cukier puder, szczyptę soli, jajko, śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość tortownicy.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić dno rozwałkowanym ciastem, nakłuć widelcem i zapiec w 220 °C na słomkowy kolor. Ostudzić. Posmarować konfiturą różaną.
Masło utrzeć na puch, dodać kolejno żółtka, cukier puder z waniliowym i zmielony ser. Rodzynki umyć, sparzyć, osączyć i osuszyć. Skórkę pomarańczową i rodzynki oprószyć mąką ziemniaczaną. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej delikatnie mieszając i przesypując kaszą manną. Włożyć bakalie i ponownie delikatnie wymieszać. Boki foremki posmarować masłem. Włożyć na krucho-różany spód masę serową. Na wierzchu można zrobić ozdoby z pozostałego ciasta (kratkę, listki, pisanki, inne). Ozdoby położyć na sernik i posmarować rozmąconym jajkiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 °C. Pod sernikiem umieścić naczynie z gorącą wodą (będzie nawilżać nasz sernik). Piec 50-60 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć po 30-60 minutach. Wystudzić. Zimny okroić, wstawić do lodówki i zostawić do stężenia najlepiej na noc.
Po wyjęciu z lodówki ew. udekorować.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.