Sernik z różą

Kremowy sernik na kruchym spodzie z konfiturą z płatków róży. Elegancki, oryginalny, rewelacyjny pomysł na Wielkanocny stół. Zaskoczy smakiem niejednego biesiadnika. Można polać go rozpuszczoną czekoladą (raczej deserową, ponieważ sernik jest słodki), oprószyć pudrem lub posypać cukrem różanym.

sernik z różą_sernik z konfiturą z płatków róży_sernik tradycyjny_kuchnia polska_Wielkanoc

Z „Kuchni polskiej”.

Składniki spodu:

  • 15 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 dag cukru pudru
  • 8 dag masła
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 15-20 dag konfitury z płatków róży
  • ew. 1/4- 1/2 rozmąconego jajka do posmarowania wierzchu

Składniki masy serowej:

  • 75 dag dobrego twarogu zmielonego trzykrotnie (u mnie było więcej ok. 90 dag)
  • 5 dag masła
  • 5 jajek
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1 kopiasta łyżka kaszy manny
  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 5 dag rodzynek
  • szczypta soli
  • ew. cukier różany na wierzch sernika (można zastąpić cukrem pudrem, polewą czekoladową, rozpuszczoną czekoladą)

Wykonanie:

Mąkę przesianą z proszkiem posiekać z masłem na proszek, dodać cukier puder, szczyptę soli, jajko, śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość tortownicy.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić dno rozwałkowanym ciastem, nakłuć widelcem i zapiec w 220 °C na słomkowy kolor. Ostudzić. Posmarować konfiturą różaną.

Masło utrzeć na puch, dodać kolejno żółtka, cukier puder z waniliowym i zmielony ser. Rodzynki umyć, sparzyć, osączyć i osuszyć. Skórkę pomarańczową i rodzynki oprószyć mąką ziemniaczaną. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej delikatnie mieszając i przesypując kaszą manną. Włożyć bakalie i ponownie delikatnie wymieszać. Boki foremki posmarować masłem. Włożyć na krucho-różany spód masę serową. Na wierzchu można zrobić ozdoby z pozostałego ciasta (kratkę, listki, pisanki, inne). Ozdoby położyć na sernik i posmarować rozmąconym jajkiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 °C. Pod sernikiem umieścić naczynie z gorącą wodą (będzie nawilżać nasz sernik). Piec 50-60 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć po 30-60 minutach. Wystudzić. Zimny okroić, wstawić do lodówki i zostawić do stężenia najlepiej na noc.

Po wyjęciu z lodówki ew. udekorować.

Znajdź mnie na fb.

sernik z różą_sernik z konfiturą z płatków róży_sernik tradycyjny_kuchnia polska_Wielkanoc

sernik z różą_sernik z konfiturą z płatków róży_sernik tradycyjny_kuchnia polska_Wielkanoc

Inne serniki na wielkanocny stół:

pascha_sernik_sernik na zimno_Wielkanoc  kremowy czekoladowy sernik_sernik na zimno_ciasto czekoladowe_ciasto z owocami_ciasto bez pieczenia  Sernik wiedeński_sernik  sernik pianka_sernik tradycyjny_Wielkanoc

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *