Schab faszerowany polędwiczką i śliwkami

Pieczony schab w majeranku i ze śliwkami to klasyka. Urozmaica go polędwiczka, którą jest sprytnie nadziany. Jest soczysty, ma zdecydowany smak i ciekawie się prezentuje. Świetnie nadaje się na niedzielny, czy też świąteczny obiad, ale może być także domową wędliną.

Przepis z broszurki „Maciej Kuroń poleca” (zmodyfikowany).

schab nadziewany polędwiczką i śliwkami_pieczeń ze schabu_domowa wędlina_schab faszerowany_Wielkanoc

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • ok. 10 suszonych śliwek kalifornijskich
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku
  • odrobina oleju do obsmażenia mięsa

schab nadziewany polędwiczką i śliwkami_pieczeń ze schabu_domowa wędlina_schab faszerowany_Wielkanoc

Wykonanie:

Polędwiczkę umyć i nadziać śliwkami, nasolić, natrzeć majerankiem, czosnkiem, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki, by mięso zamarzło.

Schab umyć, obrać z błon, natrzeć solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Odstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.

Ostrym nożem wzdłuż schabu zrobić wgłębienie (głęboką kieszeń) i w nie włożyć zamrożoną polędwiczkę ze śliwkami. Całość opiec na oleju i włożyć do brytfanny, przykryć. Piec w rozgrzanym do 200 °C piekarniku ok. 1 godziny (ten piekłam 1 godzinę 20 minut). Po upieczeniu zostawić chwilę w naczyniu, w którym piekliśmy mięso. Kroić w plastry.

Pan Kuroń podawał mięso z pieczonymi jabłkami nadziewanymi kiszoną kapustą. Moje mięso upiekłam na kanapki, jako domową wędlinę, ale wersję z jabłkami przygotowywałam wielokrotnie.

Znajdź mnie na fb.

schab nadziewany polędwiczką i śliwkami_pieczeń ze schabu_domowa wędlina_schab faszerowany_Wielkanoc

Inne pieczyste:

pieczeń z indyka ze szpinakiem_dania z drobiu_rolada mięsna_Wielkanoc  szynka pieczona z owocami_pieczeń_świąteczny obiad_Wielkanoc  pieczeń z indyka z musem jabłkowo-chranowym_domowa wędlina_danie na Wielkanoc  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *