- 8 jajek
- 30 dag mąki
- 35 dag cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2-3 łyżki ciemnego kakao
- szczypta soli
- puder do oprószenia ciasta (ew. lukier, polewa czekoladowa), inne ozdoby
Babka marmurkowa siostry Anastazji
W ramach propozycji wielkanocnych – babka marmurkowa. Bardzo puszysta, waniliowa z akcentem czekoladowym. Jaka jest jeszcze? – smaczna, delikatna i na olbrzymią foremkę. Moja była za mała i z tej porcji upiekłam babkę w foremce karbowanej i małej prostokątnej. Przygotowanie jej zajmuje niewiele czasu, ale za to znika błyskawiczne. Przypomina trochę metrowiec, tyle że bez kremu.
Przepis z książki “103 ciasta siostry Anastazji” (z moimi zmianami).
Składniki (w temperaturze pokojowej):