Jajka faszerowane pieczarkami

Wegetariańska Wielkanoc – proszę bardzo. Jajka faszerowane pieczarkami mogą być punktem pierwszym. W natłoku pieczeni, mięs, wędlin, galaret mięsnych – sałatki, wegetariański pasztet i te właśnie jajka, są atrakcyjne także dla nie-wegetarian.

Danie Taty (odrobinę odchudzone) , robione w naszym domu od zawsze.

Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki:

  • 6 jajek
  • 10 dag ostrego żółtego sera
  • 15 dag pieczarek
  • 3 niewielkie ogórki konserwowe
  • 1-2 łyżki drobno posiekanej natki
  • 0,5 łyżki masła do smażenia pieczarek
  • ew. 1-2 łyżki majonezu (pomijam)
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, obrać, przepołowić, wyjąć żółtka. Pieczarki pokroić i usmażyć (na silnym ogniu!). Ser, żółtka, pieczarki, ogórki zmiksować (kiedyś Tata mielił składniki). Dodać natkę, ew. majonez i doprawić. Białka faszerować nadzieniem, schłodzić.

Warto przechowywać nadzienie i białka oddzielnie, a faszerować przed podaniem.

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.